štvrtok, 26 september 2013 14:46

Výstava, ktorá svojským spôsobom pripomína ľuďom, že sa musia starať o rozmanitosť foriem života

Napísal(a) A.Š.
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V Slovenskom národnom múzeu – Prírodovednom múzeu pripravili novú interaktívnu výstavu. Je vytvorená v rámci zmluvnej spolupráce Slovenskej akadémie vied a Slovenského národného múzea. Spoločne podporovaná výstava pre potreby moderného nazerania na náš skutočne zložitý svet.
Výstava nadväzuje svojou koncepciou na už realizované výstavy (Zázračný rok vedy, 2005; Komunikácia 2006; Riziko 2007; Hráme sa s vedou 2008; Energia a prostredie pre život 2009); Potešenie z matematiky 2010; Chémia pre život 2011, či Motýľ spustil búrku (o systémoch)). Súčasná výstava vznikla vďaka spoločensky opodstatnenej podpore popularizácie vedy a techniky na pôde múzea, bežne považovaného za kultúrnu inštitúciu – súčasťou kultúry sú však aj veda, technika i vzdelávanie.
Výstava bude otvorená 27. septembra 2013 v rámci celoeurópskeho podujatia Noc výskumníkov. Pre verejnosť bude prístupná od 2. októbra do 15. decembra 2013 (otvorená bude vždy v stredu, štvrtok a nedeľu).

Výstava svojským spôsobom pripomína ľuďom, že sa musia starať o rozmanitosť foriem života či inak povedané o všetko čo žije ako aj o prostredie pre život. Vďaka vedcom máme dostatok dôkazov, že príroda a spolu s ňou aj my, prichádzame nielen o množstvo nových liekov, ale prakticky o svoju podstatu. Vnímať toto je veľmi ťažké, keďže my sami sme centrom problémov vo vzťahu k prírode a životu vôbec. 

Výstava svojou interaktívnosťou a hravosťou ponúka priblíženie rozmanitosti života viacerými, i keď niekedy zvláštnymi, uhlami pohľadov. Poslúži verejnosti, návštevníkom priehrštím pojmov, prístupov, textov, ideí, pohľadov a pod. A rátame s tým, že ľudia nezabudli žasnúť. Pretože práve úžas podporuje vzdelávanie.
Výstava odkazuje na tri „knižnice“, veľké a prekrásne expozície SNM od začiatkov života až po jeho dnešnú nesmiernu rozmanitosť. Zároveň ukazuje, aká náročná na znalosti je orientácia v tejto oblasti.
Nemôžeme však nevidieť, že stav biodiverzity môže generovať hrozby nášmu životu v budúcnosti. Niekedy sa už hovorí priamo o kolapsoch najrôznejšieho druhu. Aj tejto témy sa výstava dotýka a ponúka zamyslenie. Bežný človek má i napriek veľkým nárokom povinnosť isté množstvo informácií o veci spracovať a vytvoriť. Na výstave preto prinášame rozmanité (väčšinou interaktívne) exponáty či aktivity. Bude tu systémový pohľad s jeho napr. chaotickým kyvadlom, hrou riadenia štátu, ukážka chovania stabilného robota, množstvo ukážok strmého vývoja napr. rast populácie na svete, príklady strát energie, jav nevratnosti, Brownov pohyb, nemožné perpetuum mobile, ukážku merania rýchlosti svetla, ktoré je veľmi dôležité pre život, príklady aplikácií štatistiky v exponátoch Galtonova doska a „1 z milióna“, skúšanie množstva vzorov z najjednoduchších hracích kociek atď.
Odborníci nevedia, prečo pribúda ľudí, ktorí cítia, že sa bez rozmanitosti nezaobídeme. Cieľovými skupinami, na ktoré sa výstava svojím obsahom i formou obracia, je celá verejnosť, pričom osobitnú pozornosť venuje školskej mládeži.
Veríme, že aj táto výstava jednoznačne podporí aktivity, vedúce ku kvalitnému vzdelaniu mladých ľudí, že podporí vytváranie pozitívneho obrazu všetkých odborov vedy, vedeckého poznávania, inovácií a rozvoja udržateľných technológií.
Kontakt pre ďalšie informácie o výstave: Július Rosa, autor výstavy; telefónne číslo:
0907 375 921, email: .

Artur Šturmankin

 

Čítať 2076 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:05

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!