utorok, 28 apríl 2015 18:32

Zvyky našich predkov ožili v Dobšinej v programe Nositelia tradícií

Napísal(a) Mária Ferenczová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

dob nositelia 015 aV sobotu 25. apríla 2015 Gemerské osvetové stredisko v Rožňave a mesto Dobšiná usporiadali okresnú súťažnú prehliadku folklórnych skupín pod názvom Nositelia tradícií. Už od skorého popoludnia ožili priestory Mestského kultúrneho strediska a námestie v Dobšinej pestrými krojmi, spevom, tancom a takmer dvomi stovkami veselých folkloristov. 

Sme veľmi radi, že naše folklórne skupiny prejavili záujem konfrontovať výsledky svojej práce v takom počte a predviedli širokú paletu pracovných i sviatočných zvykov, krojov i nárečí z rôznych kútov nášho okresu," informovala Mária Ferenczová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave. 

dob nositelia t 35aSúťažné vystúpenia hodnotila odborná porota v zložení Mgr. art. Vanda Krištofová z Brezna, Mgr. Ján Lipták a Mgr. Mária Hlaváčová z Rožňavy. Viac ako dvojhodinový program uvádzala Ing. Dana Lacková z Rožňavy, predstavila skupiny, ich históriu a úspechy, aby divákom priblížila

          

dob nositelia t 013ačinnosť folklórnych kolektívov v širšom zábere. V úvode ponúkla folklórna skupina Bučina vianočné zvyky z Pače, Bystränky z Rožňavského Bystrého pokračovali „páraškami“ a jarné zvyky „Na Jozefa“ z Vlachova uviedol Stromíš. Zaujímavý námet podľa

rozprávky Pavla E. Dobšinského Tri práčky, spracovala Lehoťanka z Čiernej Lehoty a program sa presunul do druhej polovice. Tá dob nositelia t 014apatrila svadobným zvykom od pytačiek po zavíjanku. „Pítanku“ uviedla Hôra z Rejdovej, Genšenky z Honiec prevážali periny a „O polnoci na svadbe“ v Gemerskej Polome už predstavila Dolina.

Folklórne skupiny uviedli svoje programy na veľmi dobrej úrovni. Je naozaj potešením vidieť zanietených folkloristov, ktorí na scéne prežívajú svoje poslanie, aby čo najpresvedčivejšie uviedli svoje úlohy a sprítomnili časy minulé. Porota mala náročnú úlohu spravodlivo rozhodnúť a neodradiť od ďalšej práce v oblasti folklóru. Víťazmi 

          
dob nositelia t 032asú vlastne všetci, lebo mali odvahu prezentovať svoje programy a venovali nespočetné hodiny voľného času nácvikom," doplnila M. Ferenczová.
V rozborovom seminári bol priestor pre konfrontáciu názorov, vysvetlenia, ale aj dobré rady a odborné usmernenia zo strany porotcov. 
Cenu a zlaté pásmo s postupom do krajskej súťaže Nositelia tradícií si odniesla folklórna skupina Dolina z Gemerskej Polomy, ďalej v zlatom pásme sa umiestnila folklórna skupina Hôra z Rejdovej. Striebornú priečku obsadila folklórna skupina Stromíš z Vlachova a ocenenia v bronzovom pásme získali folklórne skupiny Bystränky z Rožňavského Bystrého, Bučina z Pače, Lehoťanka z Čiernej Lehoty a Genšenky z Honiec.
dob nositelia t 039aFolklórna skupina Dolina z Gemerskej Polomy bude reprezentovať náš okres v krajskej súťažnej prehliadke na Spišských folklórnych slávnostiach 27. júna 2015 v Spišskom Podhradí.

M. F.

Foto:  Ing. J. Kolesár, Š. Majerčáka a archív GOS. 

[cincopa AoOAqhMVS0WR]

 

Čítať 2359 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:09

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!