pondelok, 02 november 2015 20:07

Koráliky nielen z klokoča v Slovenskom národnom múzeu

Napísal(a) Zuzana Vášáryová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

ba koraliky z klokoca 1aSlovenské národné múzeum - Prírodovedné múzeum 5. novembra 2015 o 17.00 otvorí výstavu Koráliky nielen z klokoča. Za nezvyčajným názvom sa skrýva netradičný spôsob využitia semien a plodov pri tvorbe ozdôb a šperkov, ktorý odhalí ich netušenú a často skrytú krásu. Výstava na Vajanského nábreží 2 v Bratislave potrvá do 31. januára 2016.
Ľudia sa skrášľovali odjakživa. Maľovali sa, obliekali do pestrých odevov a od najstarších čias sa okrem koží zvierat, kostí a peria zdobili aj výtvormi z kvetov, listov, semien a plodov rastlín. Orechy, žalude, bukvice, kukurica, fazuľa, čerešňové či slivkové kôstky, ale aj klokoč, olejník, koralník, ružencovec, entada, mukuna či manilkara a pod., boli v tejto oblasti oddávna vyhľadávaným materiálom.

Prírodovedné múzeum pripravilo návštevníkom pestrú paletu exponátov – od historických ozdôb afrických domorodcov či amerických Indiánov, ktoré zapožičalo Národní muzeum – Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur Praha a SNM-ba kvety plody klokocaEtnografické múzeum v Martine, až po rozmanité šperky súčasných tvorcov, ktoré poskytlo 22 súkromných zberateľov a 13 autorov. Výstavu spestrujú úžitkové predmety z plodov tekvíc a paliem, malá kolekcia modlitebných šnúr a ružencov, stručný prehľad etických princípov z pohľadu ochrany prírody. Návštevník pocíti, že prírodné šperky v priebehu vekov nič nestratili zo svojej krásy, pôvabu a jedinečnosti.
Výstava je určená širokej verejnosti, doplnená sprievodnými podujatiami (prednášky, determinácia ozdobného rastlinného materiálu, tvorivé dielne), pre všetky vekové kategórie. Podujatia pre deti a mládež sú zamerané najmä na výrobu ozdôb. V predvianočnom čase tak môžu blízkych potešiť vlastnoručne vyrobeným darčekom.

Zuzana Vášaryová

 

Čítať 2574 krát Naposledy zmenené pondelok, 02 november 2015 21:00

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!