streda, 25 november 2015 10:51

O KRAJ (A) INE. Súbor vystavených diel ponúka výtvarné práce mladej generácie slovenských výtvarných umelcov

Napísal(a) Petronela Bodnárová a Csaba Urban
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Typicky tradičným slávnostným prestrihnutím pásky sa vo štvrtok, 19. novembra 2015 vo večerných hodinách, uskutočnila vo výstavných priestoroch Galérie baníckeho múzea v Rožňave vernisáž kurátorskej výstavy Jána Kraloviča z cyklu výstav súčasného umenia Rožňavské radiály 3 s názvom O KRAJ (A) INE. Súbor vystavených diel divákom ponúka výtvarné práce mladej generácie slovenských výtvarných umelcov Juraja GÁBORA, Dominika HLINKU, Jána KEKELIHO, Štefana PAPČA a Lucie PAPČOVEJ.

Vernisáž poslednej tohtoročnej výstavy Rožňavských radiál 3 otvoril a moderoval Norbert Lacko. Už tradičné, rituálne prestrihnutie pásky tentokrát prijala riaditeľka Gemerského osvetového strediska Mgr. Helena Novotná. Pavol Lackanič, riaditeľ Baníckeho múzea v Rožňave, vo svojom príhovore stručne predstavil 3. cyklus výstav a zároveň poďakoval za úspešnú spoluprácu. Norbert Lacko prestavil kurátora výstavy a vystavujúcich umelcov. Na záver poďakoval všetkým partnerom a mediálnym partnerom za úspešný rok tretieho cyklu Rožňavských radiál.

Kurátor výstavy Mgr. Ján Kralovič, PhD.,

od roku 2012 pôsobí ako vedecko-výskumný pracovník v rámci Centra výskumu Vysokej školy výtvarných umení (Sekcia vizuálnych a kultúrnych štúdií). Zameriava sa predovšetkým na teoretické zhodnotenie umenia druhej polovice 20. storočia. Koncom roku 2014 mu vyšla publikácia pod názvom Teritórium ulica (Umenie akcie v mestskom priestore v rokoch 1965-1989 na Slovensku). Vo svojom príhovore predstavil výstavu a jednotlivých vystavujúcich, a zároveň uviedol aj dôvody, pre ktoré vybral a oslovil práve týchto umelcov. Cieľom výstavy je prostredníctvom rozdielnosti mediálnych výstupov, s ktorými jednotliví oslovení umelci pracujú (maľba, socha, fotografia a video inštalácia), ponúknuť divákovi variabilitu pohľadov na chápanie a zobrazenie krajiny nachádzajúcej sa na predele či periférii civilizačného a prírodného priestoru. Video inštalácia Juraja Gábora zo širšieho cyklu Otvorená obrazová galéria umožňuje pohľad na krajinu, kde autor ako „živý statív“ zaznamenáva kamerou pohľad na mestskú perifériu za súmraku kedy dochádza k postupnému strácaniu sa videného. Maliar Dominik Hlinka zase maliarske námety krajiny prostredníctvom digitálnych technológii "rozpúšťa", aby sa ich spätne preniesol na plátno. V cykle fotografií Visual changes Ján Kekeli vyberá námety, kde sa zvyšky ľudskej prítomnosti (architektúr, industriálnych zásahov ...) včleňujú do prírodného prostredia. Sochár Štefana Papča, ktorého hlavným ideovým oporným bodom je kladný vzťah k prírode a najmä k horám, vo vystavovanom diele Stredom steny vychádza z vlastnej horolezeckej skúsenosti a do dvoch silikónových hranolov jemným farebným odlíšením vytvára stredovú líniu. Fotografka Lucia Papčová fotografuje najmä horu a les a svoje fotografie prezentuje ako tmavý obraz (zámerne extrémne podexponované), ktorý sa ale pri intenzívnom pohľade akoby „vynáral“ na povrch.

Vizuálne aj obsahovo veľmi zaujímavá výstava potrvá do 11. decembra 2015.
Projekt Rožňavské radiály 3 je realizovaný vďaka finančnej podpore Ministerstva kultúry SR. Projekt Rožňavské radiály 3 finančne podporil VERTIKAL - SOLID s.r.o.
Petronela Bodnárová a Csaba Urban
Foto: Štefan Keszi

 

Čítať 3410 krát Naposledy zmenené streda, 25 november 2015 11:08

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!