pondelok, 14 december 2015 15:40

LYKOVEC začína znovu kvitnúť

Napísal(a) Dušan Gacko, Mgr. Martina Urbanová
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

lykovec 13b aNárodný park Muránska planina sa pýši jedným z najkrajších a najvzácnejších kvetov, ktorý nesie názov lykovec, podľa ktorého je pomenovaný aj dospelácky folklórny súbor pri MsKS v Revúcej. Kým flóra a fauna sa na jeseň pripravujú na zimný spánok, Lykovec sa naopak prebúdza k životu a kvitne. 
Počas dvoch septembrových popoludní sa v MsDK v Revúcej uskutočnil konkurz do novozakladajúceho súboru Lykovec. Organizátori konkurzu sa tešili hojnej účasti. Semienka pani Evky Skalskej polievané trojicou dám Alenky Ďurkovičovej, Marianky Poprockej a Natálie Poprockej sa ujali a dnes sa na nácvikoch spoločne stretávame 2x do týždňa, v utorok a piatok. Veková hranica súčasného Lykovca sa pohybuje od 14 do 61 rokov,

sú v ňom študenti rôznych škôl a pracovníci rôznych zamestnávateľov. Autorky oživenia po našom privítaní predstavili zámery a ciele súboru a dohodli s nami dni nácvikov. K predstavám, ako by mal súbor pracovať, vyzvali aj nás.
18. septembra 2015 sme začali naplno zarezávať uvoľňovacími cvičeniami v rytme reprodukovanej hudby. Ďalšie tréningy sa niesli v znamení improvizácie tanečných prvkov, strečingu a najmä klasických prvkov, ako sú párové točky, sólové točky cez diagonály potrebné pre držanie tela a priestorovú orientáciu na javiskách. Entuziazmus kolektívu prináša prvé ovocie v podobe plynulých nácvikov gemerských tanečných prvkov a vytvára predpoklad na zostavenie prvých tanečných blokov tak, že vzniknú ďalšie a po nich sa postaví celý tanec.

Dramaturgia súboru bude zameraná najmä na oblasť Gemera (dolín Zdychavy, Sirka a pod), ale nie je vylúčená ani oblasť ďalších regiónov Slovenska. Každý člen má vytvorený priestor pre sebarealizáciu, čo bude zohľadnené pri komponovaní dramaturgického plánu súboru do budúcnosti. Je len na súčasnej mladej generácii, či bude ľudové tradície nielen zachovávať, ale ich aj ďalej rozvíjať.

Jednou formou zmysluplných činností pre uchovanie a rozvoj ľudskej identity je aj folklór a jeho rôzne podoby. V rámci dobročinnosti oslovujeme širokú verejnosť na Gemeri a najmä milovníkov folklóru a ľudových tradícií, ak majú doma akýkoľvek druh odevov po starých mamách a dedoch (obuv, oplecká, krpce, čižmy, náradie) a nepotrebujú ich, aby ich poskytli do archívnej zbierky a studnice, z ktorej budú čerpať budúce generácie Lykovca a Lykovčeka.

VĎAKA FOLKLÓRU NAZRELI DO MINULOSTI...

Prvé vystúpenie Lykovca a Lykovčeka sa uskutočnilo 8. decembra 2015 o 17:00 hodine v MsDK v Revúcej pod názvom Folklórne Vianoce. Počas tohto večera nám deti z DFS Lykovček a novo vniknutého FS Lykovec pripomenuli magickú silu predvianočných strídžích dní a ten pravý, neopakovateľný zmysel Vianoc, ktorý prostredníctvom nich ožil v tradíciách našich predkov v podobe zvykov, tancov, kolied a novoročných vinšov v spoločnom programe Od jesene do Nového roka. Vďaka nim diváci nazreli do minulosti, ako toto čarovné obdobie prežíval obyčajný človek, čím sa zaoberal, ako pracoval, ako sa zabával, akým nárečím rozprával, čoho sa bál, čomu veril, akú pesničku si pri tom spieval... V programe tiež vystúpila mužská spevácka skupina Húžva, ľudová hudba FS Lykovec s primášom Michalom Šimkom a detská ľudová hudba Lykovček s primáškou Radkou Sokolovou. Domov sme si odniesli nezabudnuteľný zážitok.
Dušan Gacko, Mgr. Martina Urbanová, foto: Peter Poboček

 

[cincopa A4PAmKNTeZ6H]

 

 

Čítať 7557 krát Naposledy zmenené pondelok, 14 december 2015 18:48

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!