piatok, 26 február 2016 18:38

MAREC - mesiac vítania jari, obdobie divadiel, ale aj filmu

Napísal(a) Ing. Miroslava Vargová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

rs morena s 1aS vítaním jari je spojených aj niekoľko marcových podujatí ako vynášanie Moreny či Marienky, alebo zdobenie veľkonočného stromu. Okrem toho nájdete v ponuke mesiaca marec aj divadlo, koncert, stolnotenisový turnaj a porciu zaujímavých 

filmov. 

Vítaním jari bude naplnený najmä druhý marcový víkend. V sobotu 12. marca sa bude vo Veľkých Teriakovciach vynášať Morena, po ktorej sa bude v kultúrnom dome konať súťaž o najkrajšiu Morenu a malý veľkonočný jarmok. V nedeľu 13. marca prevezme štafetu obec Striežovce, kde sa bude vynášať Marienka. Ide o starý zvyk, ktorým sa na Smrtnú nedeľu, čo je dva týždne pred Veľkonočnou nedeľou, symbolicky vyháňa zima a víta sa jar.

V tento deň sa slamená figurína ženy oblečená v tradičnom odeve - nazývaná Morena alebo Marienka - nesie za spevu po dedine k rieke, kde sa zapáli a hodí do vody. Súčasťou týchto sprievodov je aj kultúrny program.
V tú istú nedeľu (13.03.) obsadí divadelné dosky kultúrneho domu v Utekáči Divadelný súbor T. Vansovej z Rimavskej Píly s klasickou komédiou Starúš plesnivec alebo 4 svadby na 1 pohrebe od Janka Chalupku.
O týždeň neskôr bude veselo aj v Klenovci, kde v sobotu 19. marca privítajú folkovo-humoristicko-recesnú skupinu Drišľak.

Sobota 19. marca bude v Klenovci patriť aj športu, konkrétne stolnému tenisu, v ktorom si môžu zmerať sily dospelí z obce a jej okolia.
Na druhý deň (20.02.) sa bude Hrachovom niesť atmosféra blížiacich sa Veľkonočných sviatkov. Každý, kto má záujem zapojiť sa do výzdoby stromu svojimi veľkonočnými vajíčkami, je vítaný. Na záver bude zároveň vyhodnotená súťaž žiakov Základnej školy s MŠ Sama Vozára o najviac vyrobených netradičných veľkonočných vajíčok.

Kino Rimava v Hnúšti odštartuje marcovú ponuku dobrodružným akčným filmom Posledný lovec čarodejníc, ktorý premieta 10. marca a ukončí ju komédiou Dokonalý šéf s hviezdnym hereckým obsadením vo štvrtok 24. marca.
Medzitým v sobotu 19. marca bude Hnúšťa opäť patriť medzi viac ako 200 slovenských a českých miest, kam zavíta filmový festival Expedičná kamera, ktorý aj v tomto roku ponúka sériu najúspešnejších cestovateľských a outdoorových filmov uplynulej sezóny.

Medzi ne patrí aj najnovší film Suri od Pavla Barabáša, ktorý zavedie divákov na dobrodružnú plavbu po neznámej africkej rieke i putovanie pralesom. Na jeho konci je územie obávaného kmeňa Suri, ktorý sa rozhodol bojovať za svoje tradície a pôvodný spôsob života. Budú mať národy, ktoré po tisíce rokov bránili svoje tradície dosť sily, odolať tlaku našej civilizácie?
V mene organizátorov Vás na všetky podujatia srdečne pozývame.

Ďalšie podujatia pripravované v tomto roku v našom regióne, ako aj kontakty na organizátorov nájdete na web stránke MAS MALOHONT v Kalendári podujatí 2016. Zmena termínov a programu podujatí vyhradená!
Ing. Miroslava Vargová

 

Čítať 2625 krát Naposledy zmenené sobota, 27 február 2016 09:36

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!