pondelok, 14 marec 2016 15:37

Jarné spevy a zvyky v hornom Gemeri stále nás majú čím pripomínať

Napísal(a) MF
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Keďže sa tohtoročná jar rozbieha veľmi rozpačito a slnko sa neustále skrýva za dažďové kvapky, rozhodlo sa ho Gemerské osvetové stredisko v Rožňave piesňami a zvykmi privolať.
Ďalší folklórny večer z cyklu „U nás taká obyčaj“ rozozvučí Dom tradičnej kultúry Gemera (Betliarska 8, Rožňava) v stredu 16. 3. 2016 o 18.00 hod.

Gemerskými jarnými spevmi a zvykmi. „Hovoreným slovom a jarnými piesňami s folklórnou skupinou Gočovan z Gočova vyprevadíme za dedinu strigu, či Hejhanu. V mlyne ju utopíme a starú zimu vyženieme z polí," pozýva Dana Lacková z Gemerského osvetového strediska.
Naši predkovia vedeli, že keď chcú aby jar prišla načas a nebrzdila roľníkov a ovčiarov v práci, treba prírode poslať jasný odkaz. Zimnú strigu vyniesť, príbytky „obriadiť“ a zelenými ratolesťami teplo privolať. A keďže práve v tomto skorom predjarí Slovania dodržiavali veľký pôst, jarné zvyky a piesne sú menej energické a viac magické ako obyčaje a hudba iných ročných období. Zvykoslovie Slovanov v predveľkonočnom období nesie v sebe množstvo kresťanských aj pohanských symbolov. Ťahavé melódie a ženské chorovody privolávali hojnosť budúcej úrody, zariekavania a vinše zas ochraňovali ľudí i statok. Jarné obyčaje vrcholili Veľkou nocou, po ktorej už na hospodárstvach začínala tvrdá práca.
Vstupné 2 €
Info: , , 0915 884 135

MF

 

 

Čítať 2436 krát Naposledy zmenené pondelok, 14 marec 2016 15:44

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!