streda, 18 máj 2016 11:21

Dve výstavy Natura excelenta a Špirhač, gacek, trúlelek otvorili v Baníckom múzeu v Rožňave

Napísal(a) Gabriela Kolesárová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Vo štvrtok 12.5.2016 sa v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave uskutočnilo slávnostné otvorenie dvoch výstav s prírodovedným zameraním - Natura excelenta a Špirhač, gacek, trúlelek. Obidve výstavy boli prevzaté z Východoslovenského múzea Košice.
Výstava s tajomným názvom „Špirhač, gacek, trúlelek“ nám približuje život záhadných tvorov, akými sú pre mnohých z nás netopiere. Názov výstavy sa skladá zo slov, ktorými ich nazývajú v jednotlivých regiónoch Slovenska. Autorom výstavy je Miroslav Fulín z Východoslovenského múzea v Košiciach, ktorý je zároveň aktívnym členom občianskeho združenia Spoločnosť na ochranu netopierov, zameraného nielen na ich ochranu a výskum, ale aj osvetu.

Téma netopiere je v našom regióne nanajvýš aktuálna, veď tu máme početné jaskyne i staré banské diela, kde si tieto vzácne a zákonom chránené živočíchy nachádzajú svoje zimoviská. Je dôležité, aby obyvatelia, hlavne mladí ľudia, spoznali ich život a presvedčili sa, že fámy, ktoré sa o netopieroch šíria, nie sú pravdivé. V poslednom čase narastá počet kontaktu netopierov s ľuďmi v dôsledku úbytku prirodzených miest na úkryt. Občas sa stáva, že netopier v snahe nájsť si vhodný úkryt, si pomýli bútľavý strom s vetracím otvorom v prázdnom byte. Práve v takýchto prípadoch je dôležité, aby ľudia vedeli správne zareagovať a aby si uvedomili, že netopiere nie sú nebezpečné.
Okrem informačných banerov dopĺňajú výstavu prírodovedné preparáty rôznych druhov netopierov, žijúcich u nás, ako aj rôzne informačné brožúry. V rámci prehliadky je možné si pozrieť aj filmy o živote netopierov. Myslíme si, že práve spomínaná výstava prinesie návštevníkom potrebné informácie o týchto tajomných živočíchoch a tým prispeje aj k ich ochrane. 
Ďalšia výstava Natura excelenta prezentuje zaujímavosti z prírody Košického samosprávneho kraja. Približuje najvzácnejšie poklady prírody východného Slovenska, mnohé medzinárodného významu. Zameriava sa aj na jednotlivé regióny, medzi ktorými nemôže chýbať Slovenský kras, Slovenský raj, Volovské vrchy, ale aj ďalšie oblasti, ako Slanské vrchy, Vihorlat a pod. Autormi výstavy a zároveň aj fotografií sú prírodovedci - botanička Eva Sitášová a zoológ Miroslav Fulín. Okrem nich prispeli svojimi snímkami Miloš Balla a fotograf Milan Kapusta.
Obidve výstavy – Špirhač, gacek, trúlelek i Natura excelenta si môžete prísť pozrieť do Galérie Baníckeho múzea v Rožňave do 8.7.2016.
Gabriela Kolesárová
foto: Janka Vaisová

 

Čítať 2496 krát Naposledy zmenené streda, 18 máj 2016 11:40

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!