pondelok, 25 júl 2016 18:57

Vôňu sena a melódie gemerských trávnic priviezol súbor Gemer z Dobšinej na dvor Domu gemerskej kultúry

Napísal(a) Dana Lacková
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Vôňa sena a melódie gemerských trávnic sa vznášali večer, 20.7.2016 ponad dvor Gemerského osvetového strediska v Rožňave. Diváci sa spolu s členmi folklórneho súboru Gemer z Dobšinej preniesli na horské gemerské lúky a zaspomínali na časy nie tak dávno minulé. S chovom oviec a dobytka, tak typickým pre horný

Gemer, je úzko spojená aj povinnosť zabezpečiť dostatok krmiva na zimu. A tak naši gazdovia od polovice júna, najčastejšie však až po Jáne, začali kosiť chotárne lúky. Chlapi v bielych košeliach, kalapoch a s fajkami zapekačkami v ústach, aby ich muchy a kadejaký hmyz neotravoval, začínali kosiť už za svitania, lebo "za rána, za rosy, najlepšie sa kosí,“ povedala nám Dana Lacková z Gemerského osvetového strediska. Kosením a hrabaním žila celá dedina, lebo od množstva nachystaného sena závisel osud nielen oviec a statku, ale aj celých rodín. 
Dnes je kosenie spojené s hukotom kosačiek a vôňa sena prekrytá benzínom. Prastará krása v kose a hrabliach zakliata však potešila zmysly divákov, ktorí z dvora Domu tradičnej kultúry Gemera odchádzali až po zotmení naplnení krásou a hrdosťou na našu dedovizeň.
Podujatie Gemerského osvetového strediska v Rožňave bolo podporené z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia.
Daniela Lacková

 

 

Čítať 1841 krát Naposledy zmenené utorok, 26 júl 2016 09:47

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!