štvrtok, 04 august 2016 14:11

Výstava „Fenomén Gemer, retrospektíva“ predstaví návštevníkom jeden z najstarších materiálov – hlinu

Napísal(a) Mgr. Martina Mareková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Dňa 11. augusta 2016 (štvrtok) o 15.00 hodine sa v priestoroch Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote uskutoční vernisáž výstavy s názvom „Fenomén Gemer, retrospektíva“. Výstava predstaví návštevníkom jeden z najstarších materiálov – hlinu, ktorá v minulosti v Gemeri-Malohonte

podnietila rozvoj hrnčiarstva. Výstava prinesie prostredníctvom fotografií výsledky prác účastníkov keramického sympózia – Fenomén Gemer, ktoré reflektujú minulosť a súčasnosť využitia hliny a oživujú zabudnutú slávu hrnčiarstva v súčasnom, modernom ponímaní.

„Fenomén Gemer“ je názov mladého keramického sympózia, ktorého sa zúčastňujú výtvarníci a študenti, so zameraním na keramiku, zo Slovenska i zahraničia (Česká republika, Poľsko, Nemecko, Anglicko, Ukrajina), vo veku 18 až 35 rokov.
Sympózium sa usporadúva každý druhý rok, prvý ročník sa konal v roku 2009.
Organizátorom je Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave, OZ kRaj a Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote. Organizačný tím vedú akad. sochár Rudolf Malacký, Mgr. art. Michal Kušík, Mgr. art. Veronika Selingerová ArtD.
Centrálou sympózia je Zelený mlyn v Ožďanoch a výtvarné práce prebiehajú na ložiskách Breznička, Gregorova Vieska a Vidiná.
Zámerom sympózia je vytvorenie priestoru pre tvorbu mladých výtvarníkov v regiónoch Gemer-Malohont a Novohrad, ktoré sú na Slovensku známe bohatými náleziskami keramických ílov. Sú keramickým srdcom východnej Európy. Z pohľadu keramiky boli tieto regióny aj oblasťou významných stretov kultúr východnej Európy.
Cítenie krajiny, materiálu, hliny i farebného spektra a národností tu sa stretávajúcich (Slováci, Maďari, Rusíni, Rumuni, Poliaci, Česi, Nemci) sa odzrkadlili v tvorbe a výrobkoch miestnych hrnčiarov.
Keramické ložiská v týchto lokalitách sú malé, ale neobyčajne pestré, najmä chemickým zložením, farbou a vlastnosťami. To, čo nachádzame v tzv. geologicky starých krajinách rozložené v okresoch, nájdeme tu v jednej utešenej dolinke naskladané vedľa seba alebo nad sebou. Preto nosnou ideou mladého keramického sympózia je oživenie ducha Gemera-Malohontu a Novohradu v súčasnom ponímaní.
Hlina je materiál, ktorý ožíva dotykom ľudskej ruky. Keď ste dostatočne vnímaví, dokáže sa s vami aj rozprávať. Keď sa po daždi prechádzate bosí po hline, hladká vám nohy a máte pocit, akoby ste chodili po koži obrovského živého tvora.
Hlina bývala pre tých, ktorí sa jej vedeli dotýkať, zdrojom obživy, často aj strechou nad hlavou. Ale dnes už takí ľudia z krajiny vymizli, už neprichádzajú, aby sa jej dotýkali, len raz za čas prídu bagre a nákladné autá, aby z nej odkrojili a zase zmiznú.
Účastníci mladého keramického sympózia sa svojimi prácami snažia poukázať na históriu a súčasnosť keramiky a poukázať na rozdiely vo využívaní materiálu z ložísk.
Snažia sa oživiť zabudnutú slávu gemersko-malohontského a novohradského hrnčiarstva a ukázať ľuďom, že tieto ložiská majú ešte stále dostatok materiálu na túto tvorbu. Podstatou a zároveň výnimočnosťou akcie je výtvarné diela vznikajú priamo v teréne, v kermických ložiskách pod holým nebom, aby sa tvorca lepšie vžil s prostredím a materiálom. Poznatky o histórii hrnčiarstva v regióne hľadajú v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote.
Výstava „Fenomén Gemer, retrospektíva“ je reflexiou na doterajšie ročníky, ktoré sa konali v rokoch 2009, 2011, 2013 a 2015. Ich výsledky budú prezentované prostredníctvom veľkoformátových fotografií. V rámci tejto retrospektívnej výstavy sa pripravuje aj vydanie katalógu, ktorý verejnosti jeho tvorcovia predstavia v závere výstavy. Výstava potrvá do 30. septembra 2016.
Mgr. Martina Mareková

 

Čítať 2392 krát Naposledy zmenené štvrtok, 04 august 2016 14:31

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!