pondelok, 08 august 2016 13:36

Život slovenského sedliaka na Dolnej zemi na výstave obrazov Kovačickej dvojky v Rožňave

Napísal(a) Petronela Bodnárová, Gabriella Badin
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V priestoroch Galérie Baníckeho múzea a v spolupráci s Galériou insitného umenia v Kovačici sa vo štvrtok 4.8.2016 konala vernisáž výstavy Život slovenského sedliaka na Dolnej zemi. Početných prítomných privítal riaditeľ Baníckeho múzea v Rožňave Mgr. Pavol Lackanič. Slovo odovzdal múzejnej pedagogičke Gabrielle Badin,

ktorá prítomných previedla životom oboch vystavujúcich insitnýchumelcov a oboznámila aj s históriou Kovačickej školy insitného umenia. O Kovačici ako takej a o činnosti Slovákov v nej informoval prítomných podpredseda Matice slovenskej v Srbsku, Pavol Baláž. Slova sa ujali aj vystavujúci umelci Ján Žolnaj a Jozef Haviar, ktorí poďakovali nielen Baníckemu múzeu v Rožňave za možnosť vystavovať, ale aj prítomným za ich čas. Vernisáž obohatil o hru na fujare a harmonike Štefan Lipták. Vznik Galérie insitného umenia v Kovačici môžeme datovať do tridsiatych rokov minulého storočia. Ako Galéria insitného umenia pôsobila od roku 1955 do roku 2008. Od roku 2008 pôsobí ako Galéria insitného umenia Kovačica. Ako členské dostáva galéria každoročne jeden obraz od každého člena, toho času vlastní už 521 obrazov. Pod pojmom insitné umenie (naivné umenie) chápeme kategóriu neprofesionálneho výtvarného prejavu. Jeho vznik môžeme datovať do začiatku 20. storočia vo Francúzsku. Z lona Kovačickej školy insitného umenia v Srbsku vzišiel veľký počet plodných umelcov. Sme radi, že po minuloročnej výstave predstaviteľov tejto maliarskej školy, Jána Cicku a Jozefa Hajka, vám môžeme predstaviť ďalších významných umelcov Jána Žolnaja a Jozefa Haviara.

Ján Žolnaj sa narodil 1. novembra 1953 v Kovačici. Maliarstvom sa začal zaoberať v roku 1974. Známy je najmä prenášaním hudby na plátno. Okrem olejomalieb robí aj grafiky a používa aj pastelovú techniku. Cieľom jeho kresieb je zanechať mladej generácii to, čo nevidela a nezažila. Preto svoju inšpiráciu čerpá v slovenskom folklóre, ľudových piesňach a v každodennom živote obyčajných ľudí v Kovačici. Z jeho tvorby cítiť zmysel pre cit, kompozíciu, detail. Pozornosť upútava najmä svojím intenzívnym koloritom. Členom Galérie insitného umenia sa stal v roku 2008.

V roku 1953 sa v Kovačici narodil aj Jozef Haviar. Sporadicky sa maliarstvom zaoberal už od roku 1975, od roku 1995 sa mu venuje vážnejšie. Maľuje olejomaľby, ale aj technikou suchý pastel, tuš a ceruzka. Niekdajší spôsob života Kovačičanov, ako sedliacke práce a domáce zvieratá, či príbehy z detstva, no najmä krajinky – zimné krajinky, podnietili jeho tvorbu. Členom Galérie insitného umenia je od roku 1999.

Výstava potrvá do 8. septembra 2016.

Petronela Bodnárová, Gabriella Badin

Foto: Janka Vaisová

 

 

 

Čítať 2659 krát Naposledy zmenené utorok, 09 august 2016 17:19

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!