utorok, 27 september 2016 21:53

Poklady gotiky zo Slovenska v Ríme - výber z kultúrneho dedičstva na prelome 15. a 16. storočia

Napísal(a) Dagmar Brisudová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Slovenské národné múzeum v spolupráci s Generálnym sekretariátom Úradu prezidenta Talianskej republiky pripravilo jeden z najdôležitejších výstavných projektov, ktorými Slovensko, ako predsedajúca krajina Rady EU, prezentuje svoju kultúru a históriu. V sídle prezidenta Talianskej republiky, Palazzo del Quirinale v Ríme, vo štvrtok 29. septembra 2016 predstaví výber pokladov kultúrneho dedičstva z prelomu 15. a 16. storočia. Výstava má názov Poklady gotiky zo Slovenska.

Príbeh je vyrozprávaný prostredníctvom diel neskorogotického umenia Slovenska, predovšetkým diel najvýznamnejšej osobnosti tohto obdobia, sochára Majstra Pavla z Levoče. Vybrané diela sú národné kultúrne pamiatky mimoriadnej umelecko-historickej hodnoty. Niektoré z nich, napríklad celé súsošie z oltára Narodenia, alebo súsošie Oplakávania Krista z predely oltára sv. Jánov pochádzajúce z baziliky sv. Jakuba v Levoči, dokonca opustili územie Slovenska po prvý raz. Okrem týchto diel sú na výstave zastúpené aj ďalšie sochárske práce Majstra Pavla, napr. socha Panny Márie z oltára Panny Márie zo Spišského Podhradia, Ukrižovaný Kristus zo Spišských Vlách, súsošie Oplakávanie Krista z oltára sv. Jánov z baziliky sv. Jakuba v Levoči, kalvária z Bardejova, meditujúci Kristus z Prešova. Sochárske diela Majstra Pavla sú doplnené maliarskymi dielami jeho súčasníkov, ako je Monogramista H.L.E.R., autor tabuľových malieb z hlavného oltára v Lipanoch, alebo maliar Hans T, ktorý priamo spolupracoval s Majstrom Pavlom, autor Klaňania troch kráľov z oltára Vianočnej predely či jedno z najvýznamnejších diel z tohto obdobia Metercia z Rožňavy.

Najpočetnejší súbor predstavujú zlatnícke diela z územia celého Slovenska. K nim sú v malom výbere zaradené aj ukážky textilnej produkcie a iluminátorskej tvorby. Predstavené budú napríklad tri najväčšie neskorogotické monštrancie, dve krstné misy či ukážky textilnej produkcie v podobe zaujímavých bakačín, textílií, ktoré majú svoj pôvod v talianskej Perugii. Zaujímavým exponátom je Gratianov kódex z konca 15. storočia, tlačený v Benátkach, iluminovaný na Spiši.

Spolu je na výstave predstavených 52 exponátov, z veľkej časti zapožičaných z vlastníctva cirkví, ale vybrané sú aj diela z fondov slovenských múzeí a galérií. Celkovo je na výstave prezentovaných 20 vlastníkov, z toho aj SNM-Historické múzeum, SNM-Spišské múzeum v Levoči a Šarišské múzeum v Bardejove. Najviac vlastníkov je z radov rímskokatolíckej cirkvi.

Výstava Poklady gotiky zo Slovenska / Tesori gotici dalla Slovacchia bude otvorená vo štvrtok 29. septembra 2016 za prítomnosti prezidentov Slovenskej republiky a Talianskej republiky a potrvá do 13. novembra tohto roku.

Dagmar Brisudová

 

Čítať 2347 krát Naposledy zmenené utorok, 27 september 2016 22:25

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!