streda, 28 september 2016 18:09

Pripravujú výstavu: Pohľad do minulosti krajčírstva

Napísal(a) Mgr. Anita Tóthová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Vernisáž výstavy „Pohľad do minulosti krajčírstva“ sa uskutoční 4. októbra 2016 o 15.00 hodine v priestoroch Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote. Výstava prestaví dejiny krajčírstva v Rimavskej Sobote v období od vzniku krajčírskeho cechu pravdepodobne na prelome 16. a 17. storočia až do polovice 20. storočia.

Návštevníci si výstavu budú môcť pozrieť do 30. novembra 2016.

Na výstave budú prezentované cechové insígnie rimavskosobotského krajčírskeho cechu (cechová zvolávacia tabuľa, cechová zástava, pečatidlo, kalamár) a typické krajčírske pomôcky, ako aj šijacie stroje slávnych výrobcov z rôznych období. Návštevníci si budú môcť prečítať dvojjazyčný slovensko-maďarský text o dejinách krajčírstva v Rimavskej Sobote, doplnený o fotografie.

Krajčírstvo bolo stále dôležitým remeslom a aj v minulosti patrilo medzi základné povolania. Ako samostatné remeslo sa vyčlenilo okolo 13. - 14. storočia a po vzniku cechového systému vznikali aj krajčírske cechy. V Rimavskej Sobote vznik takéhoto cechu môžeme, na základe zachovalých písomných prameňov, datovať na koniec 16. storočia, resp. na začiatok 17. storočia.

V zbierkovom fonde múzea sa nám zachovalo množstvo významných cechových predmetov, ktoré dokumentujú fungovanie miestneho krajčírskeho cechu.

Spočiatku sa krajčíri združovali s halenármi do spoločného cechu. Halenári sa zaoberali šitím halien, t. j. dlhých kabátov, prevažne z bieleho súkna pre vidiecke obyvateľstvo. Halenársto však ako samostatné remeslo od konca 19. storočia postupne zaniklo.
Krajčírstvo prežívalo svoj rozkvet na prelome 18. a 19. storočia, a tiež v 19. storočí, kedy vynašli šijací stroj, čo pre predstaviteľov tohto remeselníckeho odvetvia znamenalo obrovskú zmenu.

Rozvoj továrenskej výroby a industrializácia znamenali pre cechovú výrobu úpadok, a tak cechy, ako aj rimavskosobotský krajčírsky cech, v druhej polovici 19. storočia zanikli. Krajčíri a krajčírky však naďalej vyrábali odevy a v meste otvárali módne salóny, osobitne pre ženy a pre mužov.
Tlačovú správu napísala: Mgr. Anita Tóthová, historička

 

Čítať 4059 krát Naposledy zmenené štvrtok, 29 september 2016 11:28

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!