utorok, 20 december 2016 14:09

Návraty k tohtoročným slávnostiam zvykov a obyčají Gemera a Malohontu - Rok na Gemeri 2016

Napísal(a) Tlačová správa GOS
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

 

V roku 2016 si zapísali Slávnosti zvykov a obyčají Gemera a Malohontu Rok na Gemeri už 22. ročník. Nimi na hornom Gemeri uzatvárajú najkrajšiu časť z rôznorodých kultúrnych aktivít, ktoré každoročne organizuje Gemerské osvetové stredisko v Rožňave za spoluúčasti rôznych inštitúcií okresu i kraja. Aj keď od jeho uskutočnenia prešiel akurát mesiac, bude prospešné, keď sa oňom zmienime aj teraz, pred koncom kalendárneho roku.

Veď aj podľa jeho hlavných organizátorov mal mimoriadne výborné ohlasy a privítal vyše tisícky divákov. 

Tohtoročný program slávností zvykov a obyčají Gemera a Malohontu hodnotím ako vydarený.“ Tieto slová vyriekla riaditeľka Gemerského osvetového strediska Mgr. Helena Novotná v posledný deň, kedy sa konal záverečný galaprogram Čo starí pamätajú, mladí zachovajú.
Už od pondelka 14. novembra 2016 bol Dom tradičnej kultúry Gemera otvorený rôznym aktivitám, ktoré si v dramaturgii slávností pripravili organizátori pre deti základných škôl z okresu Rožňava.

V hrnčiarskej dielni sa deti priúčali gemerskej keramike

pod vedením odborných lektoriek. Dostali možnosť zoznámiť sa so základnými prvkami a postupmi, ktoré gemerskí hrnčiari kedysi každý deň absolvovali pri výrobe domácich riadov. V dielni textilnej zase na motívy gemerskej party vyrábali dievčatá čelenky s rôznymi kvetinovými vzormi. Chlapci dostali do rúk malé krosienka. Odborné lektorky im vysvetlili postup tkania a celej výroby rôznych praktických predmetov, ako napríklad koberček, taška, puzdro na mobil. „Do hudobnej dielne sme si prizvali špeciálneho hosťa Michala Smetanku, tento pán je odborník naslovovzatý, každému študentovi vysvetlil základný princíp tvorenia zvuku. V hudobných nástrojoch z rodiny hranových poukázal na to, aké všetky možné zvuky vieme vydať z obyčajnej koncovky, handrárskej píšťaly, štvor, šesť, osem a desaťdierkovej píšťaly. Najväčšou zábavou bola samotná výroba a hra na nástroje. Nejednej skupine detí sa podarilo vylúdiť zaujímavé súhry tónov,“ spomenula Mária Hlaváčová, pracovníčka Gemerského osvetového strediska.

Od stredy sa zabávali už aj dospelí.

Počas celých slávností bola sprístupnená výstava veselých obrazov folklórnych postavičiek od autorky Moniky Vozárovej z Dobšinej.

16. november - večer, patril spomienke na gajdoša Janka Králika z Čiernej Lehoty,

ktorého považujeme za posledného gemerského gajdoša. Počas svojho života sa venoval bačovstvu, remeslám, ako košikárstvo, hodinárstvo, ale aj hudobnému remeslu gajdovania a výrobe hudobných nástrojov, no v neposlednom rade bol považovaný za významného rozprávkara na Slovensku. Pri tejto príležitosti sme vydali brožúru, ktorá popisuje život a aktivity pána Králika. V tento večer sa predstavil hosť Juraj Dufek, významný slovenský gajdoš a výrobca gájd, ktorý svojou hrou pripomenul špecifický štýl hrania na Gemeri. Ďalej na konfrontáciu predstavil aj iné viachlasné gajdy pochádzajúce z rôznych regiónov Slovenska. V tento večer sme si prizvali folklórnu skupinu Lehoťanka, ktorá piesňou a rozprávkou vyjadrila svoj vzťah k rodákovi Králikovi. Gemerskému osvetovému stredisku bola odovzdaná aj replika gájd Janka Králika. Teraz už len nájsť nasledovníka, ktorý bude naďalej oživovať gajdošskú kultúru na Gemeri," dodáva Mária Hlaváčová.

Štvrtok bolo doobeda v Dome tradičnej kultúry Gemera veselo.

Tento sviatočný deň patril rodinám, ktoré sa spoločne vybrali do tvorivých dielní a vyrábali si drobné maličkosti prostredníctvom tradičných techník, či už pri hrnčiarstve, tkáčstve, pletení a podobne. Vo večerných hodinách privítali organizátori podujatia v sále Domu tradičnej kultúry významnú osobnosť regiónu, Juraja Nagya a hudobného hosťa Arpáda Farkaša. S jeho životným príbehom sa oboznámili hostia programu prostredníctvom rozhovoru, taktiež mali možnosť zhliadnuť film Sochy ukryté v stromoch, ktorý bol o ňom natočený v roku 2010.

Ďalší vydarený sprievodný program Spevácky dom na Gemeri

bol v piatok večer venovaný folkloristom, ale aj tým, ktorí síce nepôsobia vo folklórnom kolektíve, ale radi si zaspievajú. Lektorka spevu Alžbeta Lukáčová s ľudovou hudbou Muzička z Bratislavy a speváčkami Evkou Brunovskou a Vierkou Tomášikovou piesňou Kupala se Anča v úvode očarili všetkých účastníkov. Tieto, ale aj iné piesne z Rejdovej a Vlachova mal možnosť každý jeden zaspievať v sprievode hudby a odborníkov. Ženy z rôznych dedín, ale aj z Rimavskej Soboty a Revúcej vytvorili kolesá a každá, ktorá chcela, zaspievala svoju obľúbenú pesničku. Toto stretnutie sa tešilo mimoriadne veľkému ohlasu.

Galaprogram „Čo starí pamätajú, mladí zachovajú“

priniesol v tomto roku príjemné zmeny. V dôsledku veľkého záujmu divákov a verejnosti organizátori prišli s nápadom realizovania dvoch večerných premiér. „V sobotu o 17-tej hodine sa otvorila prvá premiéra, o 19-tej druhá a môžeme so spokojným svedomím povedať, že boli skoro vypredané. Je to pre nás organizátorov veľký úspech a vďaka za našu aktívnu prípravu. Pre našich folkloristov je to sviatok, ako v lete letný festival v Rejdovej, takisto v zime slávnosti Rok na Gemeri. Počas večera sa predstavili folklórne skupiny Hôra z Rejdovej, Radzim z Vyšnej Slanej, Gočovan z Gočova, Hrabina a Slanka z Nižnej Slanej, Lehoťanka z Čiernej Lehoty, Genšenky z Honiec, Bystränky z Rožňavského Bystrého, Bučina z Pače, folklórne súbory Borostyán z Drnavy, Haviar a Dubina z Rožňavy a sólisti inštrumentalisti Milan Lakatoš z Dobšinej a Gabriel Ulman z Krásnohorskej Dlhej Lúky. Celý program režíroval Andrej Sýkora, moderovala Katka Birková. Každému účinkujúcemu patrí veľká vďaka a už teraz sa tešíme na ďalší ročník,“ dodala Helena Novotná.

Slávnosti zvykov a obyčají Gemera a Malohontu Rok na Gemeri boli realizované s finančnou podporou Fondu pre podporu umenia a Košického samosprávneho kraja v spolupráci s mestom Rožňava.
Tlačová správa GOS v Rožňave
Fotografie: Jaroslav Maliňák

 

 

 

 

 

Čítať 2004 krát Naposledy zmenené utorok, 20 december 2016 15:32

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!