štvrtok, 12 január 2017 19:50

Päťdesiat rokov družobných stykov medzi mestami Litovel a Revúca

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Tohto roku si dve družobné mestá, moravská Litovel a slovenská Revúca, pripomínajú 50 rokov od vzniku vzájomnej družby. Keďže v našom Gemeri to okrem Revúčanov zrejme málokto vie, pripomeňme si ju aspoň týmto príspevkom, ktorý sme prevzali z webovej stránky mesta Litovel práve teraz, na začiatku roku. Jeho aktuálnosť je o to väčšia, že 14. januára 2017 sa uskutoční v rámci jubilejného výročia vzniku družby v Revúcej Gemerský ples.

Touto informáciou zároveň chceme prispieť k upevňovaniu kontaktov medzi našou Revúcou a moravskou Litovlou. Aj preto sme na úvodnú stranu pripojili video z vysielania mestského televízneho INFOKANÁLU, ktorý už niekoľko rokov pracuje v Litovli. 

Ako to bolo

Záznam o vzniku a priebehu družby nebol zrejme nikdy vytvorený. Stretávania, spolupráca a kultúrna výmena boli vždy záležitosťou jednotlivých organizácií, ktoré sa jej zúčastnili a sami si ju zabezpečovali.

Popri oficiálnych zástupcoch mesta na čele so starostom (alebo predtým predsedom MNV) sa hneď od začiatku vytvorila spolupráca medzi obomi základnými školami a ich slovenskými náprotivkami. Od začiatku tiež prebiehali zápasy a priateľské stretnutia futbalistov, neskôr tiež volejbalistiek a stolných tenistov, TJ Tatran Litovel a Iskry Revúca. Priatelili sa pionieri, gymnáziá aj učilište, kultúrne organizácie (v Litovli túto funkciu pred vznikom Mestského klubu vykonával Spojený závodný klub ROH Tesla), poľovnícke združenia, šachisti, spevácke a folklórne súbory... Z akcií, ktoré zaznamenali mestské kroniky, sme vybrali pár ukážok ako doklad širokých možností spolupráce.

1974: Zástupcovia mesta Revúca pri oslavách 30. výročia Slovenského národného povstania vyznamenali litovelské školy i niektorých funkcionárov za úspešnú družbu oboch miest.
1980: Sto cvičencov z družobného mesta Revúca sa zúčastnilo našej spartakiády. Oplatili tak návštevu 150 cvičencov z Litovelska na ich obvodnej spartakiáde v Revúcej.
1992: V októbri prebiehla v múzeu výstava Revúca na starých pohľadniciach.
1997: Pri povodniach usporiadala Revúca zbierku pre Litovel. Prispela 20 000 Sk na opravu ZŠ Opletalova.
2006: Mesto Revúca odovzdalo starostovi MVDr. Grézlovi pamätnú plaketu a menovalo ho čestným občanom mesta Revúca.

Družba dnes

Spolupráca medzi jednotlivými organizáciami bola v rôznych obdobiach rôzne intenzívna. Niekedy sa na čas utlmila, aby sa neskôr zase obnovila. Tak je tomu napríklad v prípade ZŠ Jungmannova, ktorá na predchádzajúcu spoluprácu nadviazala pred dvoma rokmi. Prebiehajú výmenné návštevy pedagógov i detí zo ZŠ Hviezdoslavova. ZŠ Víťazná (predtým Opletalova) má od začiatku družbu so ZŠ Komenského a aj tá v súčasnosti prebieha veľmi intenzívne.
Od roku 2010 prebieha spolupráca medzi litovelským seniorklubom a seniormi z Revúcej.
A nepretržitý styk udržujú zástupcovia oboch miest a radníc.

Oslavy

Celoročný plán osláv je zostavený z rôznorodých podujatí.
Úvodnou akciou je ples v Revúcej 14. januára 2017 za účasti predstaviteľov Litovle a Hanácké mozeke, po ktorom 20. januára nasleduje mestský ples v Litovli, zastúpený slovenským folklórnym súborom Šumiačan a oficiálnou delegáciou na čele s revúckou primátorkou MVDr. Evou Cireňovou.
Na ďalšie mesiace je plánovaná napríklad účasť Litovle na Revúckom divadelnom festivale, oslavách výročia založenia Prvého slovenského gymnázia, alebo Dňoch mesta Revúca. Litovelania pozvali slovenských kolegov zase na Litovelské slávnosti alebo Silácku Litovel.
Po celý rok budú v litovelských novinách tlačené články od našich českých kolegov, ktoré Revúcu priblížia krásnym slovenským slovom i obrazom a ktoré budú uverejňovať aj na webe mesta. Od nás na oplátku poputujú príspevky o Litovli do Revúckych listov aj na web www.revuca.sk.

(Zdroj: litovel.eu)

 

 

Čítať 1608 krát Naposledy zmenené sobota, 14 január 2017 10:08

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!