streda, 01 február 2017 15:19

FEBRUÁR: Fašiangy sú v plnom prúde

Napísal(a) Ing. Miroslava Vargová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Fašiangové obdobie, ktoré potrvá do konca februára, pokračuje v regióne Malohont a jeho okolí sprievodmi v maskách, plesmi, divadelnými predstaveniami, koncertom, zimnými turistickými prechodmi aj filmovým festivalom.

Fašiangové sprievody a karneval
Prvý februárový piatok (03.02.) bude patriť Karnevalu na ľade v Hnúšti, ktorého súčasťou budú súťaže, hudba aj občerstvenie a najkrajšie masky budú ocenené.

O týždeň neskôr (10.02.) sa môžete pripraviť na fašiangový sprievod výrobou masiek v tvorivej dielni, ktorá bude prebiehať v Základnej umeleckej škole v Hnúšti.
11 02 2017 fasiangy skalnik 1"V kalendároch škrtajte, masky chystajte, brušká hladujte..." pozývajú organizátori fašiangového sprievodu v Nižnom Skálniku, do ktorého sa môže v sobotu 11. februára zapojiť každý, kto do obce zavíta. Po sprievode bude v kultúrnom dome nasledovať chasnovačka s občerstvením a hudbou.
Na všetkých milovníkov hudby a tanca čaká aj posledná fašiangová zábava v Hnúšti, ktorá začína v piatok 24. februára o 16:00 hod. sprievodom masiek cez mesto a o 17:00 hod. pokračuje vystúpením sólistov Donského kozáckeho chóru. Najveselšie obdobie roka ukončí zábava pri hudbe, ktorej súčasťou bude odprevadenie basy na 40-dňový odpočinok symbolizujúci veľkonočný pôst.
O deň neskôr (25.02.) vnesú do ulíc Kokavy nad Rimavicou typickú atmosféru tohto slovenského zvykoslovia aj členovia folklórneho súboru Kokavan odetí vo fašiangových maskách.
V rovnaký deň je naplánované aj pochovávanie basy Rózy v Rimavskom Brezove, ktoré bude spojené s prípravou a ochutnávkou zabíjačkových špecialít.

Divadlo, hudba a film
14 18 divadlo revuca 1Do Revúcej zavíta bláznivá divadelná komédia Hľadá sa nový manžel. Ak si chcete oddýchnuť a výborne sa zasmiať, príďte v sobotu 18. februára na predstavenie plné originálnych nápadov a gagov.
Pre najmenších drobcov a ich rodičov je určený rozprávkový divadelný muzikál Pat a Mat s kamarátmi. Známe rozprávkové postavičky z večerníčkov ako Pat a Mat, Maťko a Kubko, slimák Maťko a škriatok Klinček, Traja chrobáci či Deduško Večerník môžete naživo stretnúť 19. februára v divadelnej sále Domu kultúry v Rimavskej Sobote.
V Dome kultúry v Revúcej si bude môcť v sobotu 25. februára vypočuť veselé i zádumčivé piesne Donských kozákov, ktorí s balalajkou, bajanom, perkusiami a nezameniteľnými vokálmi vnesú medzi divákov energiu, radosť a emócie.
Mesto Hnúšťa už pravidelne patrí medzi viac ako 200 miest na Slovensku a v Česku, kde sa koná filmový festival Expedičná kamera. Ani tento rok nebude výnimkou a v sobotu 25. februára ponúkne najlepšie cestovateľské filmy uplynulej sezóny Projekt Moffat, Pura Vida, Návrat do Zanskaru a Divočinou Aljašky. Nebudú chýbať ani bonusové filmy ako Ultra Trail Gobi Race, Na jeden nádych, Velká skalní pařba a Cesta do Kazbegi.

Plesy, bály a veselice
Tanečný parket zaplní viacero plesov. V piatok 3. februára sa môžete zabaviť na Plese športovcov v Hnúšti a na druhý deň (04.02.) na Hasičskom plese v Rimavskej Bani alebo na plese v Kokave nad Rimavicou. Sobota 11. februára je vyhradená pre Reprezentačný Hasičský 17 02 2017 krojovka revuca 1ples v Rimavskom Brezove a Poľovnícky ples v Hnúšti. Štafetu zábavy preberie v piatok 17. februára Krojovaná fašiangová veselica, ktorá roztancuje Dom kultúry v Revúcej.
V Klenovci sa v sobotu 18. februára koná už tradičný Osvetársky ples a vo Veľkých Teriakovciach Teriakovský bál. Zoznam tanečných zábav dopĺňa aj Fašiangový ples v Sušanoch a Ples rodákov v Utekáči. Oba sa konajú v sobotu 25. februára.

Zimná turistika
Aktívni turisti majú na výber z niekoľkých turistických akcií. V sobotu 11. februára štartuje z Jaroviny Zimný prechod Muránskou planinou s cieľom v Muráni. Je určený pre peších turistov aj lyžiarov rovnako ako Zimný prechod Stolickými vrchmi so zrazom v Revúcej, ktorý sa koná o týždeň neskôr (18.02.). V tento deň sa uskutoční aj Zimný výstup na Tŕstie.

V mene organizátorov vás na všetky podujatia srdečne pozývame.
Ďalšie podujatia pripravované v tomto roku v regióne Malohont a jeho okolí, ako aj kontakty na organizátorov nájdete v Kalendári podujatí 2017.
Zmena termínov a programu podujatí vyhradená!
Ing. Miroslava Vargová

 

Čítať 1821 krát Naposledy zmenené streda, 01 február 2017 16:25

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!