štvrtok, 16 február 2017 13:32

V GOS začínajú opäť s cyklom podujatí U nás taká obyčaj. Predstaví sa rezbár Pavol Ferdinandy a Folklórny súbor Dubina

Napísal(a) Mgr. M. Hlaváčová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Detail z plagátu GOS U nás taká obyčaj... Detail z plagátu GOS U nás taká obyčaj... GOS - Rožňava

Gemerské osvetové stredisko v Rožňave začína opäť s cyklom podujatí U nás taká obyčaj, na ktorom sa budú v priebehu roka predstavovať rôzne folklórne kolektívy, jednotlivci, tradiční výrobcovia na vybrané témy v rámci kalendárnych a rodinných zvykov. V stredu 22. februára 2017 o 18.00 hodine v Dome tradičnej kultúry Gemera sa predstaví rezbár, výrobca rytmických hudobných nástrojov Pavel Ferdinandy z Revúcej a fašiangovú atmosféru počas večera doplní Folklórny súbor Dubina z Rožňavy.

 

ferdinandy pavol 1arv unastakaobycaj 1„Pavel Ferdinandy sa výrobe pastierskych palíc, betlehemských kyjakov a ozembuchov venuje už desiatky rokov. Svoje výrobky predstavuje po celom Slovensku, ale jeho dielam sa tešia aj zahraniční nadšenci našej ľudovej kultúry. Umelecký rezbár prezradí cenné poznatky o metódach výroby rôznych druhov ľudových umeleckých výrobkov zo samorastov, ktoré nadobudol na salašoch od pastierov oviec, hovädzieho dobytka predovšetkým v oblasti Gemera a Malohontu. V priebehu večera sa dozvieme o tradičných technológiách spracovania dreva, o materiáloch, ktoré sa pri výrobe najlepšie používajú a v neposlednom rade aj o tom, akú symboliku v sebe nesú samotné výrobky,“ uviedla Mária Hlaváčová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave.

Folklórny súbor Dubina má vo svojom repertoári spracovaných mnoho tancov z prostredia obce Rejdová. Na základe archívnej nahrávky zo šesťdesiatych rokov v cykle Zem spieva, spracovali tanečníci súboru Palicový tanec z Rejdovej. S hudobným sprievodom gájd, ktoré patrili známemu gajdošovi Jankovi Králikovi z Čiernej Lehoty, zatancujú chlapci z FS Dubina spomínaný tanec na pastierske motívy.
Vstupné: 2,-€

Mgr. Mária Hlaváčová

 

Čítať 2491 krát Naposledy zmenené piatok, 17 február 2017 14:49

1 komentár

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!