utorok, 28 február 2017 22:36

Fašiangy 2017 v Ráztočnom

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)
Fašiangy v Ráztočnom Fašiangy v Ráztočnom Foto: Peter Poboček

Ako sa dozvedáme aj prostredníctvom našich spolupracovníkov, v regióne Gemer-Malohont ožili v uplynulý piatok či sobotu ulice obcí i miest fašiangovými maskami. Dnes nás potešil náš neúnavný fotoreportér Peter Poboček, ktorý si zašiel do Ráztočného pri Klenovci, aby nám ukázal svoj fotografický úlovok. Aj tu oslavovali koniec fašiangov. Oslavovali aj v Hnúšti, kde sa v tento deň podieľali súbory pôsobiace pod MsKS, deti z CVČ, žiaci zo základných a stredných škôl v meste, detský domov a mnoho ďalších jednotlivcov.

Fotografie Petra Pobočeka, ktoré sú akýmsi sprievodcom Fašiangov, sú aj tohto roku výnimočné. V sobotu 25. februára 2017 v Ráztočnom pri Klenovci uvidel pravú vidiecku fašiangovú zábavu. Objektív P. Pobočeka nezachytil len masky, ktoré v sprievode i mimo neho na záver týchto tradícií bývajú všade, nielen v tomto regióne, ale prekvapila ho aj ozajstná dedinská zabíjačka. Všade vôkol bolo krásne a veselo. Spevy krojovaných účastníkov v tom najkrašom prevedení aké majú ešte v truhliciach, pekné ženy a statných chlapov v chološniach a vyšívaných kabaniciach len zviditeľňovalo to, na čo sú Ráztočňania dlhé roky hrdí. 
Skúste sa prostredníctvom jeho fotografií na chvíľu stať jedným z účastníkov a zažijete ozajstné čaro Fašiangov aj s niečím iným, ako ste si len prečítali vyššie v texte.

Takto sme sa vlastne dostali na záver Fašiangov - k Popolcovej strede. A tá nás upozorňuje, že nastáva čas spoločenského útlmu. Ide vlastne o 40-dňové obdobie pôstu, ktoré sa končí deň pred Veľkonočnou nedeľou. V tomto období po Popolcovej strede sa už neorganizujú žiadne zábavy a podľa kresťanských tradícií sa má vtedy človek pripraviť fyzicky aj duševne na jeden z najdôležitejších kresťanských sviatkov - Veľkonočné sviatky. Niektorí im hovoria aj Sviatky jari.
Fotografie Peter Poboček

 

 

Čítať 1816 krát Naposledy zmenené štvrtok, 02 marec 2017 09:31

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!