pondelok, 03 apríl 2017 19:05

S príchodom jari sa plní aj kalendár podujatí v našom regióne

Napísal(a) Ing. Miroslava Vargová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

S príchodom jari sa plní aj kalendár podujatí v regióne Gemer-Malohont, z ktorého sme pre vás v apríli vybrali pozvánky na divadelné predstavenia, muzikál, turistické výstupy, športové podujatia, slávnosť ovčiarstva, ľudové veselice a ďalšie.

ra jarmok revucaSviatky jari
Atmosféra blížiacej sa Veľkej noci v budove Prvého slovenského gymnázia v Revúcej bude umocnená jarmokom tradičných veľkonočných ľudovoumeleckých výrobkov, ktorý potrvá od 5. do 7. apríla. V nedeľu 9. apríla zaplnia strom v centre Hrachova stovky veľkonočných vajíčok, ku ktorým môžete pridať aj tie vaše.

Muzikál a divadlo
Počas veľkonočných sviatkov je na programe aj rodinný muzikál Aladin a čarovná lampa, ktorý vás prevedie dobrodružným rozprávkovým príbehom plným hudby a tanca. V muzikálovom príbehu sa objavia všetky nezabudnuteľné postavy, od chudobného chlapca Aladina a princeznej Jazmíny, cez čarodeja Džafara a jeho sluhu Jaga až po ducha Džina. Predstavenie v podaní profesionálneho Mestského divadla Actores z Rožňavy s veľkou výpravou, mimoriadne krásnou, prepracovanou a chytľavou hudbou s prvkami orientu, podmanivými svetelnými efektmi a nádhernými kostýmami si môžete pozrieť 16. apríla v divadelnej sále Domu kultúry v Rimavskej Sobote.
V sobotu 22. apríla bude Dom kultúry v Hnúšti dejiskom divadelnej komédie Les, ktorá nastoľuje aktuálne témy vypočítavosti, intríg i meniacich sa hodnôt. Ohniskom divadelnej hry je spor o les, ktorý pre bohatú majiteľku panstva Raisu Gurmyžskú predstavuje iba šancu ako rozmnožiť majetok a získať mladého milenca a pre obchodníka Vosmibratova je iba biznisom.
30 04 2017 divadlo letusky rsTri letušky v Paríži je už 50 rokov jednou z najúspešnejších komédií a v nedeľu 30. apríla zavíta aj do Rimavskej Soboty. Dej sa točí okolo úspešného parížskeho architekta, ktorý si chce užívať výhody ženáča, no do svadby sa nehrnie. Je fanúšikom letušiek a udržiava spoločnú domácnosť s tromi snúbenicami súčasne, ale iba do chvíle, kedy v letovom poriadku nastanú zmeny.

Šport a turistika
Už po siedmykrát si priaznivci stolného tenisu zmerajú sily vo Veľkonočnom turnaji dospelých, ktorý sa koná v sobotu 8. apríla v Klenovci.
Nielen pre milovníkov terénnych vozidiel je určené podujatie Offroad Tisovec, ktoré začína 20. apríla registráciou posádok od 14:00 hod. a pokračuje po 20:00 hod. promo jazdou mestom. Medzitým je pripravený sprievodný a kultúrny program. Nasledujúce dva dni budú plné dobrodružstva a adrenalínu na tratiach v teréne počas denných okruhov a v nedeľu 23. apríla na divácky zaujímavom triale v časti Dolinka.
Na svoje si prídu aj turisti, ktorí sa môžu v sobotu 22. apríla pridať k výstupu na Hradovú so štartom v Tisovci alebo o týždeň neskôr 30. apríla k výstupu na Sinec pod názvom Sto jarných kilometrov. Pešia túra s cieľom pri horárni pri Fabovi je stretnutím susedov z obcí Lehota nad Rimavicou, Rimavská Baňa, Rimavské Brezovo a Rimavské Zalužany a širokej verejnosti, ktorá chce stráviť nedeľu v prírode.

Na ľudovú nôtu
Na Salaši Zbojská sa bude oslavovať sviatosť ovčiarstva a vy môžete byť pri tom. V sobotu 22. apríla je pre verejnosť pripravená spoveď valachov, prvé vyháňanie oviec na pašu, magické úkony na Juraja a animácie pre najmenších spojené s valaskou kultúrou. Okrem kultúrneho programu a večernej zábavy si môžete pochutnať aj na dobrotách valaskej kuchyne, medzi ktorými nebude chýbať pečená baranina, halušky, baraní perkelt či šúľance.
20 04 2017 strunka hnustaPár dní predtým aj potom sa uskutočnia regionálne súťaže, a to 20. apríla v Hnúšti, zameraná na choreografiu detských folklórnych súborov a spev sólistov ľudových piesní a 29. apríla v Klenovci, zameraná na choreografiu folklórnych súborov z okresov Rimavská Sobota a Revúca.
Sobota 29. apríla bude v Klenovci aj dňom 1. Gemersko-malohontskej ľudovej tancovačky, počas ktorej sa naučíte niekoľko ľudových tancov pod vedením Marianny Svoreňovej a Vlada Michalka. Po škole tanca bude pokračovať voľná zábava.
V susednej obci Kokava nad Rimavicou sa môžete o deň neskôr (30.04.) tešiť na pravú májovú veselicu, ktorá bude nasledovať po stavaní mája. A nebude chýbať ani bozkávanie pod čerešňou...

Rôzne
Na nedeľu 30. apríla sú plánované aj ďalšie podujatia - koncert Nedvědovcov s kapelou v Revúcej a Oždianska grilovačka s večernou zábavou v Ožďanoch.
V mene organizátorov vás na všetky podujatia srdečne pozývame.
Ďalšie podujatia pripravované v tomto roku v regióne Malohont a jeho okolí, ako aj kontakty na organizátorov nájdete v Kalendári podujatí 2017.
Zmena termínov a programu podujatí vyhradená!
Ing. Miroslava Vargová

 

 

Čítať 1482 krát Naposledy zmenené piatok, 07 apríl 2017 09:59

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!