streda, 10 máj 2017 11:19

Na podujatí U nás taká obyčaj je vyhradená téma Rohovina, ako ju nepoznáme

Napísal(a) Mgr. Mária Hlaváčová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Gemerské osvetové stredisko sa v mesiaci máj bude na podujatí U nás taká obyčaj venovať téme Rohovina, ako ju nepoznáme.
Domácka a remeselná výroba z rohoviny zanikla v polovici 50. rokov v procese kolektivizácie poľnohospodárstva a likvidácie živností. Ústredie ľudovej umeleckej výroby už pri zakladaní získalo žijúcich tradičných výrobcov z rohoviny pre svoj výrobný a obchodný program a týmto sa prakticky zaslúžilo o prežitie remesla.

Samotné spracovanie rohoviny je zaujímavé remeslo, pri ktorom sa využíva odpad (rohy) zo živočíšnej produkcie. Šikovní remeselníci z nich dokážu vytvoriť rôzne predmety do domácnosti, ale aj hudobné nástroje a rôzne dekorácie.
„Naše pozvanie v stredu 17. mája 2017 prijal odborný lektor z Regionálneho centra ÚĽUV v Košiciach Ľudovít Cehelský, ktorý divákom priblíži toto vzácne remeslo, spracovanie rohoviny, ako aj konkrétne výrobky. Divákom tentokrát radi predstavíme mužský spevácky kolektív z Krásnohorskej Dlhej Lúky Mákvirág, ktorý pracuje pod vedením Juraja Nagya.
Vystúpenie mužskej speváckej skupiny bude doplnené sólistom - inštrumentalistom Gabrielom Ulmanom. Pán Gabriel Ulman je citarista a svoj herný štýl odovzdáva aj mladším generáciám. Počas večera ho vyspovedáme a dozvieme sa, aké sú typické prvky hry na citare, taktiež si vypočujeme maďarský piesňový repertoár z Krásnohorskej Dlhej Lúky,“ uvádza Mgr. Mária Hlaváčová z Gemerského osvetového strediska.
Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Vstupné: 2,-€
Mgr. Mária Hlaváčová

 

Čítať 2167 krát Naposledy zmenené streda, 10 máj 2017 20:33

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!