sobota, 20 máj 2017 10:54

V Mestskom múzeu v Jelšave mali Deň otvorených dverí od kovu cez plechy a plechové zvonce po zvonce jelšavské

Napísal(a) Mgr. Adam Slovák
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

V Mestskom múzeu Jelšava sa 19.05.2017 konalo podujatie Deň otvorených dverí v mestskom múzeu – od kovu cez plechy a plechové zvonce po zvonce jelšavské (Spomienkové podujatie pri príležitosti 50. výročia úmrtia posledného jelšavského zvonkára Ľudovíta Kenyereša). Našich návštevníkov a hostí sprevádzali postavičky múzejných škriatkov a jelšavská biela pani – pani Pú. Tvorivé dielne sa niesli v duchu kovu, plechu a železa, pretože boli spomienkou na posledného jelšavského zvonkára Ľudovíta Kenyereša.

V tento deň do múzea prišli predstaviť svoju činnosť: kováčska dielňa Perunis zo Štítnika - deti videli kutie železa, vyrábali sa kováčske výrobky (klince, podkovy...) a SSUŠ Hodruša – Hámre s ukážkou výroby šperkov a kovorytectva – deti si mohli vyraziť jánošíkovské dukáty. Jelšavské zvonce, ich výrobu a využitie predstavil známy zberateľ zvoncov mmj logopán Mikuláš Gigac zo Šumiaca. Deti si mohli overiť kvalitu zvoncov a vylúdiť rôzne melódie. Počas organizovaných vstupov dopoludnia navštívilo múzeum približne 200 detí zo škôl z Jelšavy, Lubeníka a Revúcej. V priebehu dňa sa k nim pridali aj ostatní návštevníci z mesta a okolia. 50. výročie úmrtia zvonkára sme si uctili jel kenyeres 1položením venca na jeho hrob za účasti vnučiek pani Bandákovej, pani Maďarovej a predstaviteľov mesta. Deň otvorených dverí vyvrcholil popoludní v našom múzeu hudobným vystúpením pána Gigaca a jeho vnučiek a osobnými spomienkami na svojho starého otca pani Bandákovej a pani Maďarovej. Príjemné stretnutie bolo ukončené spomienkami na rodinu Kenyerešovcov, ktorú majú starší občania ešte v živej pamäti.

Jelšava bola najvýznamnejším centrom zvonkárskej výroby v 18. a 19. storočí. Zvonce boli nielen pre potreby na území vtedajšieho Uhorska, ale vyvážali sa aj do Ázie, na Blízky východ, do Egypta. Spôsob ladenia sa stal tajomstvom, ktoré si zvonkárske rodiny prísne zachovávali.

Ľudovít Kenyereš pochádzal zo zvonkárskej rodiny majstra Jána Kenyereša. Bol posledným aktívnym zvonkárom známym medzi pastiermi na celom Slovensku. Keď pastieri napísali na svoju objednávku Zvonkár Jelšava, bola zaručene doručená. Bol majstrom v ovládaní technológie výroby a absolútny hudobný sluch bol nevyhnutným predpokladom správneho a kvalitného vyladenia zvoncov.
Mgr. Adam Slovák
OCVK Jelšava

 

 

 

Čítať 1823 krát Naposledy zmenené streda, 24 máj 2017 10:21

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!