nedeľa, 21 máj 2017 12:24

Trinásty ročník Noci múzeí a galérií v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote podporilo 548 návštevníkov Doporučený

Napísal(a) Mgr. Martina Oštrom Mareková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V sobotu 20. mája 2017 už po trinástykrát ostali brány Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote otvorené do neskorých nočných hodín. Od 18.00 do 23.00 hod. bol pre návštevníkov pripravený bohatý program v rámci podujatia Noc múzeí a galérií – prezentácia remeselnej výroby, výroba cigánskych tkaničiek a mydla, hudobný recitál, divadlo, živé zvieratá a mnoho iného. Každý 100. návštevník dostal od riaditeľky múzea darček, obdarovaný boli 3 návštevníci. Podujatie celkovo navštívilo 548 návštevníkov, z toho bolo 238 detí.

Noc múzeí a galérií sa organizuje pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí, pod patronátom Rady Európy. Iniciátorom podujatia sú múzeá v Paríži, ktoré každoročne vyzývajú múzeá a galérie v celej Európe k zapojeniu sa do neopakovateľnej noci plnej zážitkov.
Podujatie slávnostne zahájila riaditeľka Gemersko-malohontského múzea – PhDr. Oľga Bodorová o 18.00 hodine na nádvorí múzea. Hosťom večera bolo Súkromné hudobné a dramatické konzervatórium v Rimavskej Sobote, ktoré sa na nádvorí múzea predstavilo divadelnou scénkou s názvom „Cigáni idú do neba“. Rovnako sa predstavili v expozícii múzea hudobným recitálom.

V rámci programu bola sprístupnená výstava s názvom Krásavice zahalené v dyme. Historické fajky a fajčiarske potreby zo zbierok Gemersko-malohontského múzea, ktorá predstaví historické fajky zo zbierok múzea, z obdobia 17. až 20. storočia a rôzne pomôcky a potreby, používané pri fajčení a užívaní tabaku. Výstava potrvá do 31. júla 2017. O výrobe fajok v súčasnosti nám porozprával Marek Kando z Ružomberka, jeden zo štyroch výrobcov na Slovensku.
V rámci prehliadky múzea si návštevníci pozreli ďalšie dve výstavy. Výstava Maliar Lučenca. Život a dielo Františka Gyurkovitsa (1876 – 1968) prezentuje maliarovu umeleckú dráhu a jeho osobnosť v kontexte rodinných vzťahov a historicko-spoločenských pomerov doby. Výstava potrvá do 31. júla 2017. Výstava Romano dživipen – Rómsky život, XI. ročník je zároveň aj súťažnou prehliadkou výtvarných prác žiakov základných škôl v okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Poltár, ktorých námetom sú rómska kultúra, život Rómov v minulosti a v súčasnosti, motívy ľudového bývania, kočovania, odievania, vzťah Rómov k hudbe, k remeslám, predstavy o nadprirodzených a rozprávkových bytostiach. Výstava potrvá do 25. júna 2017.

Návštevníci absolvovali aj tradičnú komentovanú prehliadku stálej vlastivednej expozície. Atmosféru nočnej prehliadky múzea dotvorila prezentácia remeselníkov z Gemera-Malohontu, ktorá bola spojená s ukážkou remeselných prác a výrobkov, ich predajom a možnosťou niektoré remeslo aj osobne vyskúšať. Predstavila sa Eva Sojková z Utekáča s pletením cigánskych tkaničiek, Martin Feľbaba z Kokavy nad Rimavicou s pletením lana, Katarína Slaninová z Hrnčiarskych Zalužian s výrobou mydla, Ladislav Hedvigi z Rimavských Zalužian s výrobou drevených kyjatických hračiek, Anna Agócsová z Hajnáčky s ručným a strojovým vyšívaním a Henrieta Babik z Rimavskej Soboty s výrobou bižutérie a dekorácií z korálkov. Na nádvorí múzea deti našli živé domáce zvieratá (ovce, kozy, holuby, sliepky a zajace). Návštevníci si pochutili na guľáši, pečenom mäse a cukrovinkách.
Mgr. Martina Oštrom Mareková

 

Čítať 1243 krát Naposledy zmenené nedeľa, 21 máj 2017 12:37

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!