pondelok, 17 júl 2017 18:51

FS Šumiačan pod Kráľovou hoľou oslavuje šesťdesiatiny Doporučený

Napísal(a) OD
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Obec Šumiac leží  severne od hraníc stredného Gemera, za krásnou prírodnou scenériou Muránskej planiny, pod majestátnou Kráľovou hoľou. Jednoducho povedané na Horehroní. Ešte v predminulom storočí toto územie tvorilo súčasť nášho Gemera-Malohontu. Preto nám je  jeho ľudová kultúra, najmä folklór, taký blízky. Snáď nebude ani teraz na škodu, keď si pripomenieme, že jeho známa folklórna skupina Šumiačan oslavuje 60. výročie vzniku.

Súbor, ktorý má za sebou množstvo vystúpení na rôznych úrovniach nielen v regióne, ale i po Slovensku a tiež v zahraničí. Niektorí súčasníci hovoria, že jeho predchodcom bola Jánošíkova družina. Obec sa na túto slávnosť pripravila ako sa patrí. Veď mala aj prečo, keď vo svojom strede má najkrajší poklad slovenskej ľudovej kultúry v podobe odevov, piesní, zvykov, postavami krásnych žien i mohutných "chlopov" s ich nenapodobiteľným spevom, akým ohúrili široko ďaleko zvedavých divákov, ktorí spomínajú na nich dodnes. Nezabudnuteľný zážitok a krásne spomienky majú členovia skupiny na vystúpenie v rámci slovenského festivalu v New Jersey, ako aj na účinkovanie na Červenom námestí pod Kremľom v Rusku. Pre tých menej informovaných pripomeniem, že folkloristi zo Šumiaca sa stali laureátmi mnohých súťaží.  

Aj preto prišli do Šumiaca, obce pod Kráľovou hoľou, 15. júla 2017 zablahoželať aj finalisti televíznej šou Zem spieva - banskobystrický FS Urpín a Horehronskí chlopi, zoskupenie, ktoré tvoria speváci z horehronských dedín Vernár, Telgárt, Pohorelá a aj Šumiac. Počas programu prevzali ocenenia zaslúžilí členovia FS Šumiačan. Ocenenia prevzali bez ohľadu na to, či  sú aktívni vo FS alebo dôchodcovia a tiež aj potomkovia už zosnulých členov súboru.  

Na históriu tohto súboru si s hrdosťou zaspomínal aj režisér a choreograf FS Šumiačan Marian Čupka: "Prvý súbor, čo bol na Šumiaci, sa volal Jánošíkova družina a v roku 1946 ho založil Juraj Čupka, môj otec, ktorý sa neskôr stal zakladajúcim členom SĽUK-u. Toto teleso preto zaniklo v roku 1949, nemal ho kto viesť. Kým vystupovalo, účinkovalo napríklad na prvom výročí oslobodenia v Prahe, kde vyznamenávali všetkých generálov z druhej svetovej vojny. Vystupovalo po celej republike." Vznik FS pod dnešným názvom sa datuje do roku 1957. "Vtedy sa mladý učiteľ Ján Molent vrátil z vojny a oslovil zakladajúcich členov súboru. Tu sa spievalo všade, v domoch, na horách, pri kosení, hrabaní. Prišiel a povedal vetu: "Zakladáme súbor, aby sa naše piesne a tance dostali za hranice nášho chotára a hoci aj do celého sveta," priblížil Čupka.  

V dnešnej dobe má súbor okolo tridsať členov. Vedúcim je Šimon Károly a spoluúčinkuje ľudová hudba Pokošovcov zo Šumiaca. 

O budúcnosť FS Šumiačan sa neobávame. "Našťastie, sme silná generácia, ktorá dokáže naviazať na seba mladých. S nimi treba ešte popracovať, ale keď budú s nami chodiť, nalepí sa na nich to vzácne, čo máme. Naša výhoda je to, že máme dar od Boha, narodili sme sa v tvrdých podmienkach. Naše hlasy nie sú ostré ako pílky, ale krásne malebne zabalené tak, ako naša Kráľová hoľa do týchto nádherných hôr," dodal Čupka.  

Podľa neho aj preto neoficiálnu hymnu Na Kráľovej holi, ktorá napĺňa hlbokú myšlienku slovenskej národnosti, prijmú ľudia skôr od spevákov z dedín spod tejto dominanty Horehronia a srdečnejšie, ako keď ju spieva niekto iný. Náš spolupracovník Peter Poboček nám niekoľkými fotografiami dokresľuje nielen atmosféru osláv 60. výročia vzniku FS Šumiačan, ale aj jeho dnešných protagonistov.  

Spracoval Ondrej Doboš, fotografie Peter Poboček

FOTOGALÉRIA Z OSLÁV

 

 

Čítať 2341 krát Naposledy zmenené utorok, 18 júl 2017 11:50

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!