pondelok, 06 november 2017 18:03

Múzejná písanka patrí k výstave Naj... zo zbierok Gemersko-malohontského múzea

Napísal(a) PhDr. Elena Lindisová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Do 30 novembra 2017 si môžu v Rimavskej Sobote návštevníci v priestoroch múzea pozrieť výstavu „Naj...zo zbierok Gemersko-malohontského múzea“, ktorá je venovaná 135. výročiu vzniku múzea. K výstave sme pripravili aj sprievodnú aktivitu pre deti (i dospelých), pre žiakov aj študentov pod názvom „Múzejná písanka“. Prostredníctvom tejto aktivity sa návštevník môže zabaviť a kreatívnym spôsobom hlbšie preniknúť do histórie inštitúcie cez vystavené zbierkové predmety.

Výstava „Naj... zo zbierok Gemersko-malohontského múzea“ vznikla pri príležitosti 135. výročia založenia múzea, ktoré svoju históriu začalo písať 3. septembra 1882 a tým sa radí medzi piate najstaršie múzeum na Slovensku. Na výstave je verejnosti, okrem histórie múzea, predstavených viac ako 60 zbierkových predmetov z odborov prírodné vedy, archeológia, história, etnológia, dejiny umenia a historický knižničný fond.

Sprievodná aktivita k výstave dáva možnosť zoznámiť sa s okolnosťami, za ktorých profesor Ján Fábry zakladal túto inštitúciu. Ďalej môže spoznať aj ďalšie významné osobnosti, ktoré stáli pri jej zrode. Formou jednoduchých zadaní sa ďalej návštevník podrobnejšie zoznámi so stavom zbierkových predmetov v minulosti, ale aj dnes. V písanke (v akomsi denníku Jána Fábryho) sa návštevník dozvie aj to čo na výstave nenájde, trochu sa pohrá aj s číslami či tajničkami a takto doplní to, čo prvý riaditeľ múzea do písanky už nemohol napísať.

Okrem toho je tu priestor aj pre fantáziu a postrehy riešiteľa, kde môže uviesť svoje predstavy o tom, ako sa múzeum za tú dlhú dobu zmenilo, čo by mohlo byť lepšie, môže navrhnúť nové logo múzea, prípadne porozmýšľať čo by povedal profesorovi Fábrymu, keby sa s nim mohol rozprávať.
Cieľom aktivity je predstaviť inštitúciu akou múzeum je, upriamiť pozornosť na jej význam a poslanie. Preto je vhodná pre žiakov základných škôl, kde vhodne doplní školské učivo (hlavne piate ročníky), ale aj pre starších žiakov a študentov stredných škôl. V prípade skupín je potrebné sa vopred nahlásiť.
Nemenej zaujímavá bude aj pre individuálnych návštevníkov či rodiny. S deťmi sa určite zabavia aj dospelí.

Výstava potrvá do 30. novembra 2017, spolu so sprievodnou aktivitou. Navštíviť ju môžete od pondelka do piatka v čase od 8:00 do 16:00.
PhDr. Elena Lindisová

 

Čítať 1215 krát

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!