utorok, 28 november 2017 10:19

V Galérii Baníckeho múzea v Rožňave otvorili autorskú výstavu Márie Gyarmati „V mojej duši je večná jar“ Doporučený

Napísal(a) Eva Tományová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Občianske združenie Pre partnerské mestá Rožňavy v spolupráci s Baníckym múzeom v Rožňave otvorili 16. novembra 2017 v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave autorskú výstavu Márie Gyarmati s názvom „V mojej duši je večná jar“. Gyarmati Mária – AYA vybrala milovníkom umenia z Rožňavy a okolia 75 obrazov zo svojej bohatej tvorby v rokoch 2000-2017. Výstavu otvorili riaditeľ Baníckeho múzea Mgr. Pavol Lackanič, ktorý privítal asi 60 účastníkov vernisáže, výstavu a tvorbu autorky predstavil Csaba Szemesi, profesor kultúry Univerzity v Liverpoole, za organizátora,

Občianske združenie Pre partnerské mestá Rožňavy, predniesol príhovor jej predseda František Kardoš. Autorka, výtvarníčka Gyarmati Mária – AYA sa poďakovala všetkým, ktorí sa podieľali na prípravách a realizácii výstavy.

Mária Gyarmati nemá úzko vyhranený maliarsky štýl, možno ju chápať ako realisticko-meditatívnu maliarku. Vzácna je jej neobyčajná technika maľby – spojenie piesku a oleja. Drsná realita afrického piesku a jemné, kontúrované línie malieb otvárajú návštevníkovi tajomný svet spirituality. Jedným z nosných prvkov jej tvorby sú Madony – v jej ponímaní nositeľky života, ochrankyne a symboly materinskej lásky.

Výtvarný svet Márie Gyarmati nie je sakrálnym umením v zaužitom zmysle slova. Otvára pred divákom kozmopolitný prístup k viere prostredníctvom motívov starovekých pohanských bohov Európy, ktorí spočívajú vedľa inkských, indiánskych a afrických kmeňových kultov až po večnú Madonu.
Spirituálny svet autorky sa prelína s reflexiou bežného života, s prírodou zosobnenou v krajinkách a zátišiach a prostredím vytvoreným človekom, v ktorom lyrickou abstrakciou prezentuje svoje spomienky z ciest.

Gyarmati Mária – AYA sa narodila v známej maďarskej historickej vinárskej oblasti v obci Neszmély, ale osud ju zavial do nemeckého Durýnska, kde prežila takmer celý svoj aktívny a výtvarnou tvorbou naplnený život, teraz sa po desaťročiach opäť často vracia domov, do rodného Maďarska. V Komárome má už niekoľko rokov vytvorenú tvorivú dielňu.
Svoju bohatú tvorbu prezentovala a prezentuje na autorských výstavách v celej Európe.
Výstava „V mojej duši je večná jar“ bude v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave otvorená od 16. 11. 2017 do 18. 01. 2018.
Eva Tományová

 

Čítať 1877 krát Naposledy zmenené streda, 29 november 2017 17:12

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!