nedeľa, 28 január 2018 22:38

Piesne pani Márie Brdárskej - Janoške aj v relácii Zem spieva mali ozdravujúce účinky Doporučený

Napísal(a) Ondrej Doboš
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Obľúbený televízny folklórny program Zem spieva, ktorý mal vlani na RTVS úspešnú 1. sériu, pokračuje na Jednotke každú sobotu aj v roku 2018 druhou sériou. Pre našich Gemerských folkloristov je potešiteľné, že medzi účastníkmi jej 3. časti na obrazovkách televízorov predstavili aj našu najúspešnejšiu folkloristku z Rejdovej, pani Máriu Brdársku - Janošku. Pani Brdárska sa v priamom prenose priznala k svojmu veku, keď na otázku moderátorov odkedy spieva, povedala, že už 80 rokov od narodenia. Mladým komentátorom povedala, že jej k životu pomáha pitie zdravej studenej vody z prameňa, ktorý je v rejdovskom chotári dokonca označený ako Prameň pani Brdárskej. Je pekne upravený a môže byť príkladom udržiavania takýchto prameňov zdravej pitnej vody aj iným na širokom okolí.

 

zs brdarska 2Ale, aby sme sa pridržali toho, čomu je určený môj článok, pripomeňme si ešte, že v poslaní lokálpatriotky stredoslovenského regiónu, do ktorého pri vystúpení bola zaradená aj pani Brdárska, bola známa moderátorka Marianna Ďurianová. Mala možnosť sa osobne zoznámiť s našou interpretkou ľudových piesní a predstaviť ju krátko divákom v rodinnom kruhu, kde zaspievala svojmu prvému pravnúčatku krásnu uspávanku. Sprevádzala ju tiež cestou do kostola a priblížila i kroje mladých dievčat, ktoré využívajú pri rôznych slávnostných príležitostiach.  

Potom sme mali možnosť sledovať v spomenutom programe súťažné vystúpenie pani Márie Brdárskej-Janošky s doprovodom ľudovej hudby Ondreja Hlaváča. Do súťaže si pani Brdárska vybrala dve pesničky. Ako sama povedala, jedna bola ťahavá (Zakukala zs brdarska 3kukulienka v šírom poli) a druhá žartovná (Chovali sä birki medzi hôrami). Obidve zaspievala pekne a jej čistý, pre ňu charakteristický hlas zaujal tak divákov, ako aj porotu. Výstižne sa vyjadrila o našej speváčke aj jedna z porotkýň pani Alžbeta Lukáčová: "Tetko Janoško, Vy ste nám tu takú zábavu urobili, že vždy, keď Vás počujem, alebo vidím, tak si spomeniem na Plicku, ktorého si iste aj pamätáte, lebo ten tvrdil, že pred mužmi boli ženy, pred mladšími boli starší. A boli také staršie ženy, ktoré sú bystré, ktoré majú dobrý humor a ktoré majú dobrú pamäť. A Vy ste presne takým stelesnením ženy, ktorá si pamätá od detstva, čo sa dialo. A také ženy, ako ste Vy, nie ste len nositeľkami piesní, ale aj odevnej kultúry, stravovania a všelijakých zvykov, rozprávok a tak, Vy ste ich takou dobrou studnicou. "

zs brdarska 4Druhá členka poroty, pani Barbora Morongová sa vyjadrila k jednej z interpretovaných piesní pani Brdárskej takto: "Ja by som chcela veľmi pozitívne pochváliť Váš výstup, lebo bol humorný a zároveň veľmi emotívny. Ja som pozitívne zaujatá k výberu Vašej piesne, ktorú ste ako prvú zaspievali, pretože to je tak nádherná pieseň, ktorú som v inom variante zaspievala dokonca aj ja, keď bola moja dcérka v inkubátore a musím povedať, že má ozaj uzdravujúci účinok. Pokiaľ budú ľudia takí ako Vy, ktorí dokážu ešte učiť, tak ja si myslím, že to má dôležitý účinok pre mnohých ľudí, pretože to má účinky liečivé a lieči to nielen ducha, ale aj telo. A Vy ste stelesneným tohto pokladu." 

Prítomných zrejme pani Brdárska ohromila aj tým, keď sa priznala, že naspamäť pozná viac ako tisíc ľudových pesničiek. Veľkú pozornosť si zaslúži aj to, že pani Brdárska píše už druhý diel kroniky, kde aj takouto formou zachytáva to najkrajšie, čo medzi ľudom v Gemeri pretrváva veky.

Klik na videoVystúpenie pani Brdárskej som si pozrel na internete niekoľkokrát a vždy ma zaujala nielen svojím speváckym výkonom, ale v jej veku obdivuhodnou pohotovou reakciou na položené otázky mladých moderátorov i poroty. Na pani Brdársku môžu byť jej krajania právom hrdí. Navyše skutočnosť, že postúpila do ďalšieho kola by nás mala povzbudiť k tomu, aby sme náš gemerský región naďalej skrášľovali folklórom v akejkoľvek jeho podobe.
Ondrej Doboš

Čítať 1901 krát Naposledy zmenené štvrtok, 01 február 2018 19:41

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!