štvrtok, 01 marec 2018 10:49

Predmetom mesiaca marec v GMM je chochláč severský (Bombycilla garuulus)

Napísal(a) RNDr. Monika Gálffyová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Počas marcových dní môžu návštevníci Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote vidieť dermoplastický preparát chochláča severského, pre ktorého je Slovensko „teplou krajinou“, kde sa počas tuhých severských zím prichádza k nám zohriať. Tento vystavený jedinec 21. februára 2006 narazil do okna budovy múzea, a to počas silnej invázie chochláčov severských na naše územie. Väčšinou už malé deti vedia, že mnohé druhy vtákov od nás na zimu odlietajú do „teplých krajín“, teda väčšinou do Afriky či Stredomoria. Sú však aj druhy vtákov, pre ktoré je „teplou krajinou“ Slovensko. Jedným z nich je aj chochláč severský.

Chochláče severské hniezdia v Škandinávii a na severe Ruska. V zime sa živia rôznymi bobuľami, hlavne jarabinou. V čase jej nedostatku podnikajú tzv. invázie do strednej, západnej a južnej Európy, teda aj na naše územie. Prvé jedince k nám prilietajú už v novembri, ich počet stúpa v decembri a januári a potom postupne klesá, posledné jedince odlietajú do svojich hniezdisk spravidla koncom marca. Väčšinou sa zdržiavajú v kŕdľoch, ktoré majú niekoľko desiatok, no v čase silnej invázie až niekoľko stoviek členov. Obľubujú hlavne kroviny s dostatkom bobúľ, napríklad medze zarastené šípkami a trnkami, aleje popri cestách s jarabinou, no často prilietajú aj do parkov, sadov a záhrad, kde sa živia jablkami alebo iným ovocím, ktoré ostalo na stromoch. Môžeme ich spoznať podľa typického chochola, výrazného červeno-žltého sfarbenia na krídlach, žltého konca chvosta a zvonivého hlasu.

V roku 2006 bola na našom území silná invázia chochláčov severských, kŕdle, ktoré tvorilo niekoľko stoviek jedincov, sa zdržiavali aj v Rimavskej Sobote. Tento vystavený jedinec tu 21. februára narazil do okna budovy a následkom zranení uhynul.

RNDr. Monika Gálffyová

 

Čítať 1960 krát Naposledy zmenené nedeľa, 04 marec 2018 20:10

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!