pondelok, 14 máj 2018 13:53

Noc múzeí a galérií 2018 v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote Doporučený

Napísal(a) PhDr. Elena Lindisová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Gemersko-malohontské múzeum otvorí svoje brány aj tento rok v rámci XIV. ročníka podujatia Noc múzeí a galérií, a to v sobotu 19. mája 2018. Od 18.00 hod. až do neskorej noci si budú môcť návštevníci pozrieť zaujímavý program zameraný na vojenskú techniku, zbrane, statické vybavenie či iné zaujímavosti z vojenskej histórie v podaní KVH Anthropoid z Mýta pod Ďumbierom. Nebudú chýbať ani osobné stretnutia so zaujímavými osobnosťami regiónu (maliar Roland Neupauer, keramička Danka Bakšová). Program je obohatený aj o ukážky práce starých počítačov a pútavé prednášky na rôzne témy. Tak ako po iné roky, aj teraz budú počas podujatia návštevníkom k dispozícii priestory stálych expozícií múzea a aktuálne výstavy. Každý 100. návštevník dostane od riaditeľky múzea darček. Vstupné je 1 € a deti do 6 rokov majú vstup zdarma.

Noc múzeí a galérií sa organizuje pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí, pod patronátom Rady Európy. Iniciátorom podujatia sú múzeá v Paríži, ktoré každoročne vyzývajú múzeá a galérie v celej Európe k zapojeniu sa do neopakovateľnej noci plnej zážitkov. Je to celoeurópske podujatie a jeho cieľom je v čo najväčšej miere prezentovať kultúrne dedičstvo, význam jeho záchrany a ochrany v rámci kultúrnej výmeny, šírení informácií o kultúrnej rozmanitosti jednotlivých krajín i regiónov Európy. Najprirodzenejšie sa tento cieľ napĺňa pri neformálnom vzdelávaní, pri kultivovanom oddychu v netradičnom čase a atmosfére, akým toto podujatie bezpochyby je.

plagat noc muzeiPodvečer podujatie slávnostne otvorí riaditeľka múzea – PhDr. Oľga Bodorová o 18.00 hodine na nádvorí múzea. Hosťom večera bude tento rok Klub vojenskej histórie Anthropoid z Mýta pod Ďumbierom. V jeho podaní účastníci uvidia kúsok vojenskej histórie ČSĽA z rokov 1954-1990, okrem toho zaujímavú vojenskú techniku, zbrane, statické vybavenie, uniformy a muníciu ozbrojených zložiek niekdajšej ČSSR. Ukážka sa zopakuje o 21.00 hod.

Po úvodnom programovom bloku sa budú môcť návštevníci osobne stretnúť so súčasným mladým výtvarníkom Rolandom Neupauerom (*1980), pôsobiacim v Krásnohorskom Podhradí. Napriek svojej ťažkej chorobe patrí k výrazným individualitám s veľkým tvorivým potenciálom, ktorý prináša nový a svieži prístup k maliarskemu spracovaniu aktuálnych tém. O jeho práci záujemcom osobne porozpráva v priestoroch výstavy „Nesúvislosti“, ktorej je autorom.

Ďalšou zaujímavou osobnosťou regiónu je aj keramička Danka Bakšová z Hrnčiarskych Zalužian. Je jedinou žijúcou hrnčiarkou tohto regiónu. Originálnu keramickú tvorbu príde návštevníkom osobne predstaviť, ukázať remeselnú zručnosť i porozprávať o všetkom, čo je s týmto vzácnym remeslom spojené. Tvorbu Danky Bakšovej, jej čarovné keramické výrobky mala možnosť verejnosť vidieť v priestoroch múzea už niekoľkokrát na jej autorských výstavách.

Zaujímavé stretnutie sme pripravili aj pre priaznivcov počítačovej techniky. O histórii počítačov a o práci so starými počítačmi príde návštevníkom porozprávať zástupca spoločnosti RSNET v takmer celovečernom prezentačnom bloku s názvom „Počítačové báje a povesti“. Prezentácia vhodne doplní jednu z aktuálnych výstav múzea „Kremíkové nebo“.
K životu neodmysliteľne patrí aj príroda. Preto sme sa rozhodli doplniť programovú ponuku aj z tejto oblasti, a to prednáškou „Biodiverzita regiónu Gemer-Malohont“. Jej téma bude zároveň pripomienkou, že 22. mája 2018 bude Medzinárodný deň biodiverzity. Pestrosť sobotného programu touto prednáškou obohatí Správa CHKO Cerová vrchovina Rimavská Sobota, prednášať bude botanička Ing. Veronika Rízová.

V rámci prehliadky múzea si môžu návštevníci pozrieť aj ďalšie dve výstavy. Výstava Karol Pajer – hrdina boja proti fašizmu je venovaná pamiatke slovenského učiteľa, vojaka a bojovníka FFI, rodáka z Klenovca. Karol Pajer (1919 – 1944) po porážke Francúzska nacistickým Nemeckom pomohol zachrániť stovky detí z rôznych častí Európy pred ich deportáciou. Padol ako partizán v priestore Mont-Mouchet pri mestečku Pinols vo Francúzku. Výstava Spomienka muránskej kameniny prezentuje vzácne výrobky manufaktúry na výrobu kameniny v Muráni, ktorá bola založená v roku 1823 Koháryovcami a ktorej majiteľmi sa neskôr stali aj Coburgovci. Nájdete tu takmer 240 muránskych výrobkov zo zbierok viacerých múzeí, ale aj zo súkromných zbierok. Výstava je výsledkom výskumnej úlohy historičky Baníckeho múzea v Rožňave – Mgr. Sylvii Holečkovej.

Počas podujatia budú už tradične celý večer návštevníkom k dispozícii okrem aktuálnych výstav aj priestory stálych expozícií múzea (Stála vlastivedná expozícia a Protifašistický odboj a SNP v regióne Gemer-Malohont).

Na nádvorí múzea sa budete môcť počas podujatia občerstviť, zahnať prípadný hlad, či pochutiť si na cukrovinkách.
Tohtoročnú Noc múzeí finančne podporil Banskobystrický samosprávny kraj. Podujatie každoročne pripravujeme aj za pomoci našich sponzorov – IK Catering Rimavská Sobota, Pekáreň Lőrincz Rimavská Sobota a firma GULIK Rimavská Sobota.
Zmena programu vyhradená.

PhDr. Elena Lindisová

 

Čítať 1339 krát Naposledy zmenené utorok, 15 máj 2018 11:46

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!