pondelok, 26 august 2019 18:48

Dobrovoľní hasiči z Jelšavy pripravili na Deň obce deťom z Hucína hasičskú penu Doporučený

Napísal(a) G. Jakubecová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Ďalšie podujatie v rámci leta, kde DHZ Jelšava oslovili o spoluprácu v rámci Dňa obce, bolo v obci Hucín, ktoré sa uskutočnilo v sobotu 25. 08. 2019. V popoludňajších hodinách sme zavítali do obce Hucín, na dvor Materskej školy, kde už oslavy boli v plnom prúde. Po programe sokoliarov dobrovoľní hasiči z Jelšavy pripravili deťom hasičskú penu z tekutého mydla, ktoré zabezpečila obec. Po vyšantení sa v pene bola pre deti pripravená súťaž v “hasení horiaceho hotela“. Po ukážkach sme si prezreli zrekonštruovanú zbrojnicu. Bolo to krásne popoludnie. Ďakujeme za pozvanie. Pre tých, ktorí o tejto obci neďaleko Jelšavy toho menej vedia, pripomeňme, že počiatky gemerskej obce Hucín siahajú do stredoveku. Najstaršie písomné zmienky o nej pochádzajú z 13. storočia (1235 – 1243 – 1288).

V prvej polovici 14. storočia to už bola rozvinutá obec s farským kostolom. V tej dobe väčšina tunajšej pôdy patrila zemanom Hucínskym (Giczey). Hlavným zamestnaním obyvateľov tak v stredoveku ako aj v novoveku bolo poľnohospodárstvo, ale zaoberali sa aj inými činnosťami, ako napríklad pálením vápna, hrnčiarstvom a výrobou fajok.

História Hucína je úzko spätá s osudom a životom šľachtických rodov zemepánov. Počas niekoľkých storočí existencie obce tri zemianske rodiny mali veľký vplyv na vývoj dediny. Rodina Giczeyovcov už v stredoveku patrila medzi zámožnejšie. Oficiálna stránka obce pripomína, že Hucín ako národnostne zmiešaná obec (Rómovia viac ako 50%, Maďari okolo 30%, Slováci okolo 20%), bol vždy tolerantnejší k prisťahovalcom. Bohužiaľ, súčasná ťažká finančná situácia Rómov nedovoľuje im udržiavať stav ich obytných domov, už ani nehovoriac o výstavbe nových, čím sa neustále zhoršuje výzor dediny. Nepomáha tomu ani snaha udržiavania stavu verejných budov, z ktorých pripomenieme hlavne rekonštrukciu Domu kultúry a Materskej školy (1996), obnovu budovu Obecného úradu (2001), renováciu exteriéru reformovaného kostola (2000) alebo opravu budovy miestnej školy (2002). Na druhej strane Dom smútku ako novostavba (1996) je príjemným spestrením vzhľadu obce. Najväčšou investíciou posledných rokov bola plynofikácia obce (1998), ktoré bolo financované hlavne zo štátnych zdrojov.

Gabriela Jakubecová

 

Čítať 1104 krát Naposledy zmenené utorok, 27 august 2019 14:26

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!