streda, 16 október 2024 21:22

Československé súznenie zavŕši hudobnú sezónu v Brdárke Doporučený

Napísal(a) L. Grznár Kormošová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Brdárka, 16. októbra 2024 – Záver hudobnej sezóny roku 2024 bude v Brdárke, hornogemerskej obci známej vďaka jedinečným čerešňovým sadom, patriť koncertu autorských piesní českého pesničkára Jana Smolíka, ktorý bude sprevádzaný spontánnou improvizáciou na violončele v podaní slovenského hudobníka, skladateľa a pedagóga Mateja Tkáča. Koncert tohto česko-slovenského dua si môžete vychutnať v sobotu 19. októbra 2024.

Už v sobotu 19. októbra 2024 sa uskutoční prvý koncert českého pesničkára Jana Smolíka na Gemeri.

Brdársky čerešňový raj rozoznie charizmatický hudobník svojimi autorskými piesňami, ktoré budú pretkané spontánnou improvizáciou na violončele v podaní skvelého slovenského hudobníka, skladateľa a pedagóga Mateja Tkáča.

Jan Smolík je spevák a skladateľ z Karlových Varov, ‘ktorého piesne vychádzajú z podstaty bytia a otvárajú srdce a brány k vlastnej duši.‘ Radosť a inšpirácia v hudbe vznikla už počas autorových mládeneckých rokov a sprevádza ho celý život. Svoje piesne zdieľal na rôznych seminároch i koncertoch, ktoré vznikli v spolupráci s inými umelcami,“ priblížil umelca Marcel Antal, predseda občianskeho združenia Alter Nativa, ktoré pripravilo spomínaný koncert.

Jan Smolík má okrem iného na svojom autorskom konte aj debutový album Srdceráj, ktorý bol vytvorený k audio verzii pozoruhodnej knihy Rozhovory v tichu od psychologičky Ady Becker. 

Hosťom českého pesničkára bude Matej Tkáč. „Tešíme sa, že na Gemeri privítame zároveň po prvýkrát aj violončelistu, basgitaristu, skladateľa, speváka a pedagóga Mateja Tkáča. Tento talentovaný hudobník z Prievidze nedávno vydal svoj debutový album ŠkovránokDlhodobo hráva v zostave Nany Hudák a SHZ, ale jeho umelecké podanie ste mohli uzrieť aj na koncertoch Longital suita, Katky Koščovej, Miriam Kaiser, na mnohých koncertoch klasickej hudby, či už ako sólistu, alebo v sláčikových kvartetách alebo iných zostavách. Jeho meno nájdete aj v kreditoch albumov Pesničky pre Jonatána Jany Kirschner alebo Breviár magických rastlín od Chill on the Sun, hral tiež v sláčikovej sekcii nahrávky skupiny Para To okolo nás,“ uviedol M. Antal a zároveň srdečne pozval širokú verejnosť do Brdárky na tento jedinečný koncert. 

Spoločný koncert sa bude konať v sobotu 19. októbra 2024 od 18:00 v Brdárke. Vstupné je vo výške 15 eur. Miesto konania bude vyznačené priamo v obci miestnym značením. Rezervovať si miesta môžete online na: https://services.bookio.com/alter-nativa-oz/widget alebo telefonicky či prostredníctvom sms na tel. č. 0908 766 008.

Ochutnávku zo spoločného septembrového koncertu umelcov v Devíne nájdete na:

https://www.facebook.com/events/1026350402284292/permalink/1058356695750329/

Koncertom Československé súznenie sa Alter Nativa rozlúči s tohtoročnou bohatou hudobnou sezónou, v rámci ktorej sa na hornom Gemeri predstavili multiinštrumentalisti Peter Tomko a Peter Tóth počas interaktívneho hudobného workshopu s etnickými hudobnými nástrojmi; bravúrny multiinštrumentalista, výrobca ľudových hudobných nástrojov, hudobník a pedagóg Michal Smetanka; známy slovenský pesničkár Janko Svetlan Majerčík v spojení s brdárskou výtvarníčkou a poetkou Jaroslavou Antalovou;  či skúsený choralista a lektor Marek Klein s vokálnym  súborom Gregoriana. Aj v tento rok sa v brdárskom Evanjelickom a. v. kostole rozozvučal unikátny 260-ročný barokový organ. Excelentný program zostavený nielen z diel barokovej hudby interpretoval vynikajúci poľský koncertný organista, akademický pedagóg a organizátor hudobného života, aktuálne pôsobiaci vo Švajčiarsku, Łukasz Mosur.

Hudba na Brdárka 2024.png„Aj keď sa naše občianske združenie prioritne venuje vzdelávaniu v oblasti permakultúry a udržateľného života, organizujeme aj hudobné podujatia. Spomínané koncerty boli súčasťou našej iniciatívy Hudba na Brdárke, pretože si myslíme, že hudba by v (čerešňovom) raji nemala chýbať,“ dodal M. Antal. 

Jeseň v duchu tradičných remesiel

 „Hudobné predstavenia a workshopy sú našou doplnkovou aktivitou. Okrem nich pripravilo občianske združenie Alter Nativa na jeseň už tradične aj kurzy zamerané na jednu z našich ústredných tém – popri nosnej téme permakultúry – a tou sú tradičné remeslá. V túto jeseň sa môžete ešte tešiť na praktické témy v podaní vynikajúcich lektorov, naslovovzatých odborníkov z praxe, a to kurzy ručne modelovanej keramiky a ručnej knižnej väzby,“ doplnil predseda združenia M. Antal.

  • 26. – 27. 10. 2024 (sobota – nedeľa), Brdárka

Kurz: Modelovaná keramika, zdobenie engobami

Dvojdňový intenzívny kurz ručného modelovania rôznych úžitkových a dekoračných predmetov a ich krášlenia farebnými engobami, pod vedením poprednej slovenskej keramikárky a skúsenej lektorky Amálie Holíkovej / Hájske hrnčiarstvo.

Viac na: https://alter-nativa.sk/kurz-modelovana-keramika/ 

  • 9. – 10. 11. 2024 (sobota – nedeľa), Brdárka

Kurz: Ručná knižná väzba

Dvojdňový kurz ponúka možnosť zoznámiť sa s princípmi šitia knižného bloku na teoretickej i praktickej úrovni a oboznámiť sa s historickými aj alternatívnymi postupmi tohto ušľachtilého povolania. Kurz povedie výtvarník, reštaurátor, fotograf, pedagóg a cestovateľ Milan Špak.

Viac na: https://alter-nativa.sk/rucna-knizna-vazba/ 

Bližšie informácie o pripravovaných podujatiach v Brdárke a možnostiach rezervácie účasti na nich nájdete na: www.alter-nativa.sk a www.facebook.com/Alter.Nativa.Brdarka.

 

 
Lucia Grznár Kormošová, Ing.,

Čítať 59 krát Naposledy zmenené štvrtok, 17 október 2024 10:14

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!