nedeľa, 16 marec 2014 13:39

Gemer v prvom kole prezidentských volieb vsadil na kandidátov: Robert Fico a Andrej Kiska

Napísal(a) mg-od
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

andrej-kiska-robert-ficoPrvé kolo volieb o prezidentský post na Slovensku, ktoré bolo v sobotu 15. marca 2014, máme teda za sebou. Z príliš veľkého počtu až 15 záujemcov o uvoľňujúce sa miesto v prezidenstkom paláci sa voliči upriamili predovšetkým na štyroch z nich. A tak sa voliči pri vyhlásení výsledkov zaujímali iba o to, ako dopadli vo voľbách Robert Fico, Andrej Kiska, Radoslav Procházka, či Milan Kňažko. K nim možno priradiť aj Gyulu Bárdosa, ktorý kandidoval ako zástupca predovšetkým maďarskej menšiny na Slovensku. A hneď na úvod môžeme potvrdiť, že v tejto prvej konfrontácii, keď dostal hlasy od 97 035 voličov, uspel predovšetkým v okresoch v južnom pohraničnom území.
Už vieme, že prvého kola prezidentských volieb sa zúčastnilo len 43,40% oprávnených voličov, čo predstavuje presne 1 899 332 osôb a toto kolo neprinieslo nijaký svetoborný výsledok. Poradie kandidátov na prezidenta je takýto: Najviac hlasov v prvom kole získal Robert Fico s 531 919 počtom získaných hlasov, čo predstavuje 28,00 %, druhé miesto patrí Andrejovi Kiskovi, ktorého si za kandidáta na prezidenta vybralo 455 996 voličov, čo tvorí 24,00 %, tretí v poradí skončil Radoslav Procházka, ktorého

volilo 403 548 voličov a znamenalo to 21,24 %. Štvrtý skončil Milan Kňažko s dôverou u 244 401 voličov, čo predstavuje 12,86 %.
Rozdielne výsledky dosiahli v prezidentských voľbách aj prezentujúci sa kandidáti v gemerskom regióne, ktorý pokrýva územie troch okresov: Rožňava, Rimavská Sobota a Revúca. V sobotu do otvorených 306 volebných miestností prišlo podporiť kandidátov 48 793 oprávnených voličov s platnými volebnými hlasmi, čo predstavuje iba 34,14 %, čo je menej ako celoslovenský priemer, ktorý predstavuje 43,40%. Kým voliči Rožňavského okresu si vybrali spomedzi kandidátov za prezidenta Andreja Kisku, ktorému dôveruje 27,56% voličov, druhým v poradí bol Robert Fico s 25,00% odovzdaných hlasov. V Rimavsko-sobotskom obvode najviac podpory získal Robert Fico, ktorý pozitívne oslovil 27,69% voličov. Druhý v poradí bol v tomto obvode kandidát Gyula Bárdos, za ktorého hlasovalo 21,05% voličov. 

kde zvitaziliSpomeňme ešte, že Gemer bol zaujímavý aj teraz pre štatistikov. Už som si myslel, že v našom regióne sme zaznamenali najnižší záujem o voľby na Slovensku, keď v rimavskosobotskej Barci dosiahli iba 9,84%-nú účasť voličov a v obci Sútor až 94,72%, čo je na Slovensku v týchto voľbách najvyššia. Ale som sa trošku pomýlil, lebo nakoniec najnižšiu účasť zaznamenali voliči na košickom Luníku IX, kde volilo iba 1,57 percenta voličov. Takže som si aspoň od tohoto údaja vydýchol... 
Nie zanedbateľným údajom z týchto volieb, aj keď sa týkal možno iba Gemera, bolo to, že v maďarsky hovoriacich obciach väčščinu hlasov získali Gyula Bárdos, alebo Andrej Kiska, kým v ostatnej časti obcí to bol zase Robert Fico, a to bez rozdielu, či sa týkalo okresov Rožňava, Rimavská Sobota alebo Revúca. Dá sa preto očakávať určité napätie v druhom a rozhodujúcom kole volieb na prezidenta Slovenskej republiky. Jedno je isté, že Slovensko bude mať nového prezidenta. 

(MG-OD)

 

Čítať 3600 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:17

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!