utorok, 12 jún 2012 16:00

Na spomienkovom akte 70 rokov od vyhladenia Lidíc v delegácii SZPB bol aj zástupca z Gemera Doporučený

Napísal(a) Ing. Norbert Lacko
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V dňoch 9. a 10. júna 2012, keď si česká obec Lidice pripomína výročie 70 rokov od vykonania hrozného činu, sa v delegácii SZPB vedenej jej predsedom Ing. Pavlom Sečkárom, PhD. zúčastnil aj predseda OblV SZPB v Rožňave Norbert Lacko. V podvečer 9. júna o 20.00 hod. sa uskutočnil ďakovný koncert „PRO LIDICE“ v priestoroch pamätníka pred glorietom, ktorý otvorila  úvodným  slovom predsedkyňa PS PČR Miroslava Němcová. Na koncerte vystúpila i Marta Hanfová, vnučka jedného z mála zachránených chlapcov, ktorý bol daný ako 8-ročný na prevýchovu do Nemecka. Zaujímavosťou, aby Lidice nezanikli, je i to, že si dávali ženy mená po tejto obci a tak Môj domov, ecuadorskú národnú pieseň, zaspievala mezzosopranistka Lidice

Robinson. Po ukončení koncertu známym husľovým virtuózom Václavom Hudečkom sa uskutočnil projekt „Světla z lidických oken“ zapálením sviečok na miestach pôvodných domov za účasti všetkých detských súborov, ktoré taktiež vystupovali na koncerte. 10. júna sme si uctili pamiatku obce Lidice položením vencov v priestoroch hromadného hrobu 173 lidických mužov.

Vyhladenie Lidíc bola násilná historická udalosť, pri  ktorej došlo k vyhladeniu značnej časti obyvateľstva českej obce Lidice nemeckými nacistickými okupantmi. Po úspešnom atentáte československých parašutistov na Reinharda Heydricha v roku 1942 bola obec Lidice v stredných Čechách v dôsledku heydrichiády  vypálená a úplne zrovnaná so zemou a  celé miestne obyvateľstvo vyvraždené, alebo odsunuté do koncentračných táborov. 
Od vypálenia českej obce Lidice nemeckým gestapom uplynulo v nedeľu 70 rokov. K hroznému činu došlo 10. júna 1942. Nacisti to urobili ako pomstu za smrť ríšskeho protektora Reinharda Heydricha po atentáte z 27. mája 1942. Heydrich zomrel na následky zranení atentátu 4. júna 1942. Po atentáte na ríšskeho protektora, ktorý vykonali československí výsadkári v Prahe, vyhlásili v protektoráte Čiech a Moravy stanné právo a konali sa masové popravy. Odveta rozhnevaných Nemcov vyvrcholila vypálením Lidíc, s odôvodnením, že v dedine sa údajne ukrývajú parašutisti, aktéri atentátu. Nemci postrieľali všetkých mužov; ženy a deti poslali do koncentračných táborov. Niekoľko najmenších obyvateľov Lidíc putovalo na prevýchovu do nemeckých rodín. V Lidiciach zomrelo celkovo 172 mužov, 196 žien skončilo v koncentračnom tábore, z toho 52 prišlo o život, osem detí zomrelo v tábore v poľskom Chelmne. Dedinu gestapo zrovnalo so zemou a v roku 1943 tu zostala len holá pláň. Udalosti v Lidiciach si nacisti zaznamenali v dokumentárnom filme. Ten poslúžil ako dokument procesu s nacistami v Norimbergu. Zostrihaný film sa premieta v lidickom múzeu. Správa o zničení Lidíc obletela celý svet.
Po vojne v roku 1945 sa do Lidíc začali vracať ženy, ktoré prežili tragédiu a dozvedeli sa o osude svojich mužov a otcov. Deväť detí odvlečených do Nemecka sa podarilo nájsť v rokoch 1945-47. Základný kameň nových Lidíc bol položený v roku 1947 a v máji 1948 sa začala výstavba prvých domov. Od roku 1949 sa do Lidíc začal vracať nový život.  
Tragickú históriu Lidíc pripomína v obci Národná kultúrna pamiatka Lidice s ružovým parkom. V Múzeu Pamätníka Lidice sú zhromaždené fakty a dokumenty o lidickej tragédii.  

Ing. Norbert Lacko

{jcomments on}

 

Čítať 3012 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:29

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!