×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/tradicie/rok
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/lomnicka
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/roznava/co
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/tradicie/rok
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/lomnicka
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/roznava/co
piatok, 05 november 2010 22:31

Rok na Gemeri tohto roku s novými zaujímavými aktivitami a programami a pre všetkých Doporučený

Napísal(a) Božena Miháliková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Slávnosti  zvykov  a  obyčají   Gemera  – Malohontu,  starej Gemerskej  župy,  do  ktorej  v minulosti patrili obce dnešného Gemera i Horehronia,  sú zamerané na konfrontáciu a prezentáciu zvykov a obyčají, piesní, tancov, folklórnych rodín, remesiel i jedál dvoch krajov a ôsmich okresov. Realizujú sa dva dni, v piatok v Slavošovciach, v rodisku Pavla Dobšinského,  a v sobotu v Rožňave. Záštitu nad podujatím prevzal predseda Košického samosprávneho kraja JUDr. Zdenko Trebuľa, finančne ho podporili Košický samosprávny kraj a Ministerstvo kultúry a cestovného ruchu SR.
Organizátori  Gemerské  osvetové  stredisko  v Rožňave,  obec

  Slavošovce  a mesto  Rožňava  v spolupráci  s viac  ako  dvadsiatimi  partnermi  a ôsmimi  mediálnymi  partnermi  pre  návštevníkov pripravili množstvo nových, zaujímavých aktivít a programov pre všetky vekové kategórie.
Slávnosti  začnú  v piatok  19. novembra  o  9.00  hod.  v  Slavošovciach    otvorením  tvorivých  dielní, ktoré  sú  určené  tým  najmenším.  Folkloristi  z Rakovnice, Gemerskej Polomy, Rožňavy  a Čiernej Lehoty naučia deti v novovytvorenom dome U Starej mamy maľovať perníky a zhotovovať hračky s akými sa hrali ich starí rodičia.  Ďalej zažijú atmosféru pravých páračiek, spoznajú tradičné jedlá a  pred  domom  ich  okrem  ozajstnej  starej mamy  privítajú  aj  rozprávkové  bytosti Pán  a Hvezdár, s ktorými budú pozorovať Slnko a oblohu. V materskej škole členovia detského folklórneho súboru Haviarik  z Rožňavy  predstavia  deťom  niekoľko  tradičných  detských  hier  a riekaniek,  v rodnom dome  Pavla  Dobšinského  sú  pre  ne  pripravené  balady  a spievanky  v podaní  Márie  Brdárskej z Rejdovej a v klube dôchodcov spoznajú staré hudobné nástroje a  tradičné tance.
Folklórno-dramatického  pásmo  Z rozprávky  do  rozprávky  je  pripravené  o 13.00  hodine.  V kultúrnom  dome  sa  predstavia  detské  folklórne  súbory  Brezinky  z Polomky,  Lieskovček z Rimavskej Soboty, členky  folklórnej skupiny Lehoťanka z Čiernej Lehoty a detskí sólisti speváci zo Slavošoviec. V závere  programu  bude  vyhodnotená    súťaž  o najkrajšiu Lucku  a  najškaredšiu strigu.
Program  v kultúrnom  dome pre  širokú divácku  verejnosť    začne  od  17.00 hodiny  -  pod  názvom Z kasny do priaškrinka. Predstavia sa v ňom    folklórne rodiny Márie Knižkovej z Telgártu a   Márie Hlaváčovej  z Gočova.  Spolu  s nimi  budú  účinkovať  aj  folklórne  skupiny  Telgárt  z Telgártu, Gočovan  z Gočova  a ich  hostia  Juraj  Kováč  z Vlachova  a Lunterovci  z Telgártu.  Pozvanie  prijal i zahraničný súbor ŠMYKŇA z Ostravy, ktorý sa divákom predstaví spevmi a tancami z Gemera.
Sobota sa už tradične bude niesť v duchu príslovia Čo starí pamätajú – mladí zachovajú ...
V dvojhodinovom  programe  piesní,  tancov,  zvykov  a obyčají  v Obchodno  –  kultúrnom  centre v Rožňave od 17.00 hodiny sa predstaví  tristo účinkujúcich  - z Vernára, Rejdovej, Vyšnej Slanej, Dobšinej,  Polomky,  Gočova,  Gemerskej  Polomy,  Vlachova,  Heľpy,  Čiernej  Lehoty,  Rožňavy, Pohorelej, Rožňavského Bystrého a  členovia hosťujúceho folklórneho súboru z Ostravy. Programy bude uvádzať Katarína Birková.
Pripravené sú aj sprievodné podujatia – Jedna druhej riekla – pozývačky v Rožňave, Rozprávkové deti  -  vzdelávacie  podujatie  v  Slavošovciach  pre  vedúcich  detských  folklórnych  kolektívov a učiteľov  regionálnej  a   hudobnej  výchovy,  súťaže:    Z kasny  do  priaškrinka  -  o objavenú a zabudnutú  pesničku,  Drotár  –  o najzručnejšieho  gazdu  roka  a  remeselníka,  Papcún  -  o najlepšiu gazdinú roka a najlepšie gemerské jedlo či koláč.
Folkloristov čaká množstvo zaujímavých aktivít aj po ukončení hlavného sobotňajšieho programu. V priestoroch historickej Radnice v Rožňave odborný seminár, vyhodnotenia súťaží Drotár, Papcún a Z kasny  do  priaškrinka,  udelenie  titulu Gazda  roka  a Gazdiná  roka  a samozrejme  aj  tradičná ľudová zábava pri muzike, speve a tanci.
Tlačová správa GOS - Božena Miháliková

PLAGÁT SLÁVNOSTÍ ROK NA GEMERI 2010
{gallery}kultura/tradicie/rok{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 4134 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:44

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!