×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/rybari/2
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/rybari/2
piatok, 05 október 2012 12:43

Štyri roky pracujem legálne v Rakúsku Doporučený

Napísal(a) Darina Kavková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Po ukončení práce v KLI produkt som sa dostala do Nemecka – Hannoveru. Tri mesiace som bola v Nemecku a tri mesiace doma. Rodina si priala, aby som sa zdokonalila v nemeckom jazyku, tak mi umožnila absolvovať kurz nemčiny. Po roku som už jazyk ovládala. Nakoľko trojmesačný pobyt a odlúčenie od rodiny bol psychicky veľmi náročný, rozhodla som sa pre Rakúsko, dvojtýždňový turnus cez agentúru. Jedentisíc eur bol poplatok za sprostredkovanie rodiny, 10 % z príjmu každý mesiac a členské sto eur ročne. Keďže som chcela pokračovať ako opatrovateľka, bola som nútená tieto peniaze si požičať a potom po čiastkach vracať.

Do Rakúska som sa dostala k manželskému páru, kde bola najprv potrebná starostlivosť o 90 – ročného Thomasa a po jeho smrti som prebrala starostlivosť o Gréth. Veľmi dobrá rodina sa zrazu veľmi zmenila Gréta si nepripúšťala starobu a zdravotné problémy. V súčasnosti 92 – ročná Gréth trpí totálnou demenciou. Bývame v bytovke na štvrtom poschodí. Okolie je veľmi pekné, upravené, ale je veľmi hlučné. Vedie tade štvorprúdovka na INSBRUCK. Thomas pracoval ako šéf polície a Gréthe ako vedúca banky. Hoci majú dve dcéry, slobodné, nedokázali sa postarať o svojich rodičov, čo sa u nás na Slovensku považuje za samozrejmosť. Dcéry majú vraj svoj život, kontakt cez telefón a niekedy návšteva. Blízka rodina jej lásku nepreukazuje. Gréta potrebuje starostlivosť 24 hod., práca je veľmi náročná a niekedy aj nezvládnuteľná.
O živote v Rakúsku môžem povedať, že sa tam žije dobre až perfektne. Celé Rakúsko je študované. Väčšina pracuje v kanceláriách a cudzinci sú na ostatné práce... Za svoju prácu dostávam brutto jedentisíc eur a netto sedemsto eur. Z toho idú odvody a cestovné. Každý opatrovateľ sa musí prihlásiť na magistrát v Rakúsku, kde má prechodný pobyt a tam platí odvody. Štyri roky pracujem legálne v Rakúsku. Pre prácu opatrovateľky som sa rozhodla z finančných dôvodov. Kúpila som si rodinný domček, ktorý v súčasnosti prerábam a na ktorý som si zobrala pôžičku. Pomáham aj svojim deťom s rodinami. V práci opatrovateľky musím pokračovať, nemám inú možnosť. Veď, kto by dal prácu 56 – ročnej žene v dnešnej dobe. Pracovná príležitosť je takmer nulová. Teda musím vydržať.

Darina Kavková

{jcomments on}

 

Čítať 3981 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:51

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!