utorok, 14 jún 2016 19:55

Gočovania spomínajú na svojho slávneho rodáka akademika Jura Hronca

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Pred 135 rokmi (17.5.1881) sa v malej gemerskej obci Gočovo narodil významný rodák, ktorý sa zapísal zlatými písmenami do histórie nášho slovenského vysokého školstva ako jeho zakladateľ a prvý rektor Štátnej vysokej školy technickej M. R. Štefánika, akademik Jur Hronec. Pri tejto príležitosti Obec Gočovo, Občianske združenie Zachovanie pamiatky Jura Hronca Gočovo a OR SNS v Rožňave pripravili spomienkovú slávnosť.

Svojou prítomnosťou ju podporili predseda Matice slovenskej Ing. Marián Tkáč, poslanec NR SR Peter Pamula, zástupca Prešovskej univerzity, starosta obce Milan Mlynár a predseda Združenia prof. Ondrej Hronec, DrSc.
Slávnosť sa začala predpoIudním 12. júna 2016 v gočovskom evanjelickom kostole spomienkovými Bohoslužbami za bohatej účastí hostí i spoluobčanov. V kostole sa k prítomným prihovoril starosta obce, ktorý privítal účastníkov slávnosti a predseda MS M. Tkáč, ktorý vyzdvihol prínos akademika Hronca pre vzdelávanie, ale tiež pre Maticu slovenskú, ktorej bol r. 1945 spoločným predsedom. Akademikov synovec prof. Ondrej Hronec priblížil hlavné životné cesty strýka tak pre spoločnosť, ako aj pre gočovský cirkevný zbor. K slávnosti v kostole prispel aj miestny Spevokol CZ ECAV dôstojným príspevkom. Program potom pokračoval návštevou účastníkov slávnosti Rodného domu Jura Hronca, kde po rekonštrukcii sprístupnili najnovšiu časť múzejnej expozície "Gočovský hospodársky dvor". V jeho priestoroch vystavili v obci zozbierané dôležité materiálne súčasti života občanov Gočova z minulosti, používané v poľnohospodárstve, pastierstve a v baníctve.
Popoludnie vyplnilo spoločenské stretnutie v kultúrnom dome pod názvom Vitajte Gočove. Počas slávnosti i na dvore pri Rodnom dome Jura Hronca sa prezentovali členovia FSk. Gočovan, ĽH Ondreja Hlaváča, Spevokol CZ ECAV z Gočova a Hudobná skupina Admiral so svojimi hosťami. Akademik Jur Hronec zomrel 1. decembra 1959 a pochovaný je na cintoríne v rodnej obci.

 MG od

 

Čítať 2907 krát Naposledy zmenené streda, 15 jún 2016 12:41

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!