streda, 16 október 2019

V jesennom období Gemerské osvetové stredisko v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pripravilo zaujímavý workshop pre dospelých zameraný na spracovanie ovčej vlny. Ovčia vlna je tradičný materiál v našom regióne, ktorému patrí stále miesto pri výrobe odevných doplnkov a súčastí odevu. V poslednej dobe pociťujeme potrebu návratu k tradičným technikám, objavujeme zabudnuté remeslá, pričom plstenie je jednou z tých techník, ktorú naši predkovia používali v každodennom živote. Dnes sa k nej opäť vraciame v novej podobe, s vlnou rôznej kvality a hrúbky, s novou farebnosťou i postupmi. Plstiť sa dá suchým aj mokrým spôsobom, pod odborným vedením lektorky sa účastníci oboznámia so základmi týchto techník.

Zverejnené v workshop

Aj seniori v Revúckej Lehote si dňa 9.10.2019 pripomenuli malou oslavou, že mesiac október "patrí zvlášť starším", keď sa popoludní zišli v sále miestneho Kultúrneho domu, aby spolu strávili jedno pekné popoludnie. Veru prišli takmer všetci členovia. Básňou otvorila stretnutie L. Gažúrová, slávnostný príhovor predniesla M. Mladšia a hrejivými slovami pozdravila prítomných L. Benedyktiová, zástupkyňa starostu obce. Ako býva zvykom, pozdravili jubilantov, ktorí sa v ostatnom období dožili okrúhleho životného jubilea.

Osobitné blahoželanie patrilo členkám: M. Kučerákovej, E. Balciarovej, D. Šmídovej, ktoré na okresných oslavách v Revúcej obdržali za svoju aktívnu činnosť Vyznamenanie III.stupna.
Potleskom vyjadrili svoju radosť aj z udeleného vyznamenania našej organizácie na krajských oslavách MúS, kde jej bolo odovzdané Vyznamenanie II. stupňa.

Zverejnené v Seniori
streda, 16 október 2019 11:56

Radšej raz vidieť ako stokrát počuť...

Žiaci druhého stupňa Základnej školy J. A. Komenského v Revúcej sa dňa 2.10.2019 zúčastnili – v rámci prepojenia výučby s praxou – exkurzie v Banskej Bystrici. Najskôr navštívili Štátnu vedeckú knižnicu. Výstava Veda v hračkách je venovaná jednoduchým hračkám, experimentom a hlavolamom. Vedeckú podstatu exponátov približujú prehľadné manuály. Deti sa nielen zahrali, ale pochopili aj fyzikálnu podstatu daných hračiek. V poobedňajších hodinách navštívili Stredoslovenské múzeum. Pútavá prednáška im priblížila prácu archeológa a nálezy v okolí Banskej Bystrice. Žiaci mali možnosť vyskúšať si skladanie nádob z črepín a vlastnoručné vytvorenie hlinených nádob. Odniesli si nielen vyrobené mištičky, ale hlavne veľa nových dojmov a poznatkov.

Zverejnené v Základné školy