štvrtok, 27 august 2020

Podujatím „Deň baníkov v Baníckom múzeu v Rožňave“ si Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, v spolupráci s Gemerským baníckym spolkom Bratstvo, už tradične pripomenie významný sviatok baníkov.  Uskutoční sa 11. septembra 2020 v Zážitkovom centre Sentinel na Šafárikovej ul. 43 od 9:00 do 17:00 h.
„Okrem zvýhodneného vstupného do Expozície baníctva a hutníctva Gemera, máme pre verejnosť pripravený slávnostný sprievod zo ZC Sentinel k Pamätníku baníckej práce. Po návrate je na programe prezentácia novej interaktívnej časti expozície múzea „Visuté lanové dráhy“, ktorá bude spojená s členskou schôdzou miestneho baníckeho spolku a prednáškou Norberta Mogyorósiho s názvom Lanovky,“ informovala Juliána Kelemenová z Baníckeho múzea v Rožňave.

Zverejnené v Múzeá

Skvelá správa pre malých bádateľov. Banícke múzeum v Rožňave, ktorého zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj, organizuje pre žiakov v školskom roku 2020/2021 geologický krúžok. Určený je pre školákov, ktorých zaujímajú horniny, minerály, fosílie, horotvorné procesy alebo vznik neživej prírody a celej našej Zeme.
Košický samosprávny kraj prostredníctvom svojich zariadení chce takto podporiť záujem detí vo veku 8 až 12 rokov o poznávanie sveta okolo seba a rozvíjať ich logické a vedecké zmýšľanie. Žiaci sa v krúžku primerane svojmu veku oboznámia so základnými poznatkami z geológie, petrografie, paleontológie, speleológie a biológie. Naučia sa aj o bohatej baníckej minulosti regiónu Gemer.
„Krúžok prebieha pod vedením skúseného múzejného pedagóga formou interaktívnych prednášok, ktoré sú spojené s praktickými ukážkami a zábavnými experimentami. Pri prednáškach žiaci získajú teoretické znalosti v študovanej oblasti.

Zverejnené v Múzeá