nedeľa, 05 jún 2022
nedeľa, 05 jún 2022 20:36

Futbal na hornom Gemeri pomaly končí

Do skončenia tohto futbalového ročník 2021/2022 zostáva odohrať už iba niekoľko málo kôl. Týka sa to najmä súťaží dospelých. Napríklad najvyššie v lige zastúpený náš účastník FK Krásnohorské Podhradie má pred sebou odohrať dva zápasy (doma: Dvorníky-Včeláre, vonku: Budkovce). Piatoligovému MFK Rožňava treba bojovať takisto dve kolá – v Poproči a doma s Perínom. V najvyššej oblastnej súťaži 6. lige nášho okresu je to rozdielne. Niektoré mužstvá majú možnosť získať 9 bodov, iní iba 6. Dve mužstvá majú šancu byť prvé, a to OFK Vyšná Slaná a FK Gemerská Hôrka. Posledné kolo už nebude hrať vyšnoslanské mužstvo, pretože nerovnaký počet rozlosovaných mužstiev počas ročníka sa zmenšil o 2, ktoré vystúpili zo súťaže. A preto ten rozdiel. Komu zavlaje zástava víťazného kolektívu 6. ligy, musíme teda vydržať do konca 30. kola.

Zverejnené v Futbal

Jeden z prvých priemyselných podnikov na území Gemerskej župy, kožiarsku manufaktúru rodiny Markóovcov, založil v roku 1782 v Rožňave šikovný garbiarsky cechmajster Pál Markó (1751 – 1819). Manufaktúra stála v južnej časti mesta, aby severné vetry odvádzali preč nepríjemný zápach vznikajúci pri práci so surovou kožou.

K priemyselnému rozvoju pôvodnej prevádzky na spracovanie kože došlo až neskôr, v 40-tych rokoch 19. storočia, pod vedením jeho syna Józsefa Markóa  (1791 – 1849). Vďaka nemu sa rodinný podnik rozrástol a zveľadil a manufaktúra získala v roku 1844 kráľovské výsady. Naďalej pracovala pod názvom József Markó és fia (Jozef Markó a syn) a mala formu verejnej obchodnej spoločnosti. Na svoju prevádzku potrebovala predovšetkým surové kože a tých mala dostatok. Okrem pomocného materiálu – loja, masti a tukov potrebných na morenie koží, tvorili najväčšiu časť prevádzkových nákladov prepravné náklady.

Zverejnené v Múzeá