štvrtok, 11 máj 2023
štvrtok, 11 máj 2023 17:56

Modlitba z rožňavskej Kalvárie

Mesto Rožňava je obklopené nádhernou prírodou, krásnymi vrchmi. Zo severu ho obklopujú tri vrchy – trojvršie  známe ako Szölömál, kde sa na svahu najnižšieho vŕšku rozprestiera Kalvária. 
Pôvodná Kalvária bola postavená v roku 1741 zo štedrosti Jakoba Steera a jeho manželky Kataríny. Jej súčasná podoba, ako ju poznáme dnes, pochádza zo 40. rokov 20. storočia.
Modlitba na plechovej tabuli pochádza z Kalvárie nad mestom Rožňava z roku 1943, kedy bola odovzdaná nová krížová cesta za biskupa Michala Bubniča (Bubnics Mihály, 1877 – 1945). Text modlitby  v slovenskom a maďarskom jazyku na pozinkovanom, nabielo zafarbenom plechu, písaný čiernou farbou, znie: „Klaniame sa Ti Ježišu Kriste, a zvelebujeme Ťa, že si nás svojím svätým Krížom vykúpil.“  „Imádunk Téged Krisztus és áldunk Téged, mert a Te szentkereszted által megváltottad a világot.“ Pri veľkonočných sviatkoch a procesiách sa používa dodnes.
 
Zverejnené v Rožňava
Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja, pripravila pre stredoškolskú mládež a odbornú verejnosť projekt „Studnica odkazov Gemera“. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia www.fpu.sk a je hlavným partnerom projektu. 
Gemer je bohatý na prírodné a kultúrne pamiatky, ale aj na osobnosti, ktoré sa pričinili k rozvoju regiónu, ale i celého Slovenska. „V roku 2023 si pripomíname okrúhle výročia viacerých štúrovcov. My sme sa v projekte zamerali  na Petra Kellnera Hostinského, Samuela Tomášika a Pavla Emanuela Dobšinského,“ povedala riaditeľka knižnice Iveta Kyselová. „Práve vďaka ich všestrannej činnosti boli položené základy vzdelanosti medzi prostým ľudom,“ dodala.
Prítomní sa, okrem iných, oboznámia s Petrom Kellnerom Hostinským ako s novinárom, ale aj ako tvorcom prvej štúdie o symbole dvojitého kríža, ktorý je v súčasnosti jedným zo  symbolov našej štátnosti. Má prvenstvo medzi slovenskými heraldickými prácami.
Zverejnené v Knižnice