nedeľa, 15 december 2019 14:10

VITAJ, MIKULÁŠ! – radosť v hľadisku i na javisku v Lubeníku Doporučený

Napísal(a) Juraj Genčanský
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Aj vy veríte na dobrého Mikuláša a zlého Čerta? Chcete ich ukázať svojim deťom, urobiť si s nimi selfíčko? Alebo sa jednoducho chcete odreagovať pri tradičnej takmer ľudovej zábave? Potom aj pre vás boli určené predstavenia divadelného súboru Pod vežičkou z Lubeníka, ktorý aj tohto roku ponúkal na viacerých štáciách tradičný decembrový mikulášsky guláš...!
V tohtoročnej mikulášskej sezóne lubenícke divadielko pozvali do niekoľkých miest a obcí Stredného Gemera – Jelšava, Lubeník, Revúca, Jelšavská Teplica, Gemerský Milhosť, Revúcka Lehota, ba hrali aj pre veľké firmy SLOVMAG Lubeník či SMZ Jelšava.

Pomaly sa z toho stáva obojstranne príjemná decembrová tradícia, že tento malý divadelný súbor hosťuje na viacerých javiskách v okolí Lubeníka. Malí herci sú žiakmi literárno-dramatického odboru ZUŠ v Revúcej a takéto verejné produkcie sú jednak prezentáciou ich dramatického talentu a praktických zručností, jednak sú verejným školským vystúpením, vyžadovaným školskými osnovami. A že je to navyše príjemný zážitok pre ich rodičov, ako aj širokú verejnosť, ktorú na Mikuláša predstavujú rodičia so svojimi ratolesťami v niekoľkých okolitých obciach, to je už bonus navyše!

„Od rána som sa nezastavil – hľadám darebákov,“ sťažuje sa v úvode predstavenia jeden tajomný muž v čiernom druhému. Ten sa čuduje: „Tak máme podobné zamestnanie – ja sa totiž vyhýbam dobrákom!“ a obaja muži pochopia – čo divák azda tuší od začiatku – že sú to čerti v tradičnej mikulášskej službe. A naozaj – na javisko sa nahrnie hŕba detí, ktoré netrpezlivo vyčkávajú Mikuláša. Hľadajú ho, vyvolávajú, skúšajú privolať pesničkou, ale všetko je márne. Zostáva iba trpezlivo čakať. Nuž si čakanie na zvestovateľa detskej radosti a nositeľa celofánových balíčkov krátia deti spolu s divákmi malými divadelnými výstupmi. Úprimnú detskú radosť zo vzájomnej hry kazia deťom „čerti rohatí“, ktorí do predstavenia vnášajú zmätok. Za to si však tiež zlížu svoje, takže v konečnom dôsledku vyjdú na posmech. Po dvoch falošných Mikulášoch sa napokon predsa len dočkáme pravého bradatého a dobráckeho uja, ktorý všetkým prítomných deťom nadelí vytúžené sladké balíčky...

Malé divadelné predstavenie nazvané „Mik-mik-miki-mi-guláš...!“ o čakaní na Mikuláša-obdarovateľa hrali deti zo Základnej školy v Lubeníku, ktoré sú zároveň žiakmi ZUŠ v Revúcej: Lilka Foľtánová, Terezka Olexová, Mirko Zavacký, Kiara Kaminská, Zuzka Keresztésová, Radka Zavacká a Paťo Balázsy. Na javisku s deťmi čertoviny vystrájali ich učitelia Mgr. Slavo Sabol a Mgr. Dušan Matúška, hudobný sprievod na kejborde obstarala Mgr. Katarína Nikmonová. Scenár vymyslel a predstavenie zrežíroval Juraj Genčanský.

Priložené fotografie sú z predstavenia v zaplnenej spoločenskej sále Alfa Mestského domu kultúry v Revúcej, kde si 7. decembra na Mikuláša počkali takmer dve stovky dospelých i detí každého veku. A dočkali sa! Starostlivo pripravené balíčky našli svoje detské rúčky. Nech im sladkosti neublížia a tešíme sa o rok – do mikulášovania...!

Juraj Genčanský
MsKS Revúca

 

Čítať 1175 krát Naposledy zmenené nedeľa, 15 december 2019 14:42

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!