štvrtok, 21 máj 2020 11:47

Aktivity o. z. Skryté Poklady Slovenska pokračujú aj tento rok Doporučený

Napísal(a) L. Bene
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Po uvoľnení opatrení rozbieha svoju činnosť aj o. z. Skryté Poklady Slovenska. Zameriava sa predovšetkým na aktivity a propagáciu oblasti v okolí vrchu Železník v Revúckej vrchovine. Tento rok sa už podarilo dokončiť výmenu strechy na budove historického kina Stachanov v Železníku. Pokračovať by sa malo úpravou vnútorných priestorov budovy aby mohlo kino začať pravidelnejšie premietať a bolo možné poriadať aj prípadné spoločenské udalosti.
Aj tento rok sa o. z. podarilo získať 1000 eur v grantovom programe Gesto pre mesto. Cieľom projektu bude revitalizácia baníckeho jazierka v Železníku, aby sa stalo oázou pokoja pre turistov, ale aj miestnych obyvateľov.

Predseda o. z. Ladislav Bene: "Mal to byť pôvodne len taký menší projekt. Keď sme však v máji tohto roku boli pozrieť čo všetko by bolo treba, aby sme jazierko pretvorili naozaj na krásne miesto, zistili sme, že bude treba urobiť veľa práce a bude potrebné veľa ochotných a pracovitých ľudí, aby sa to podarilo. Ale verím, že spoločne to zvládneme. Radi by sme touto cestou pozvali všetkých, ktorí by radi pomohli pri našom projekte, pomohli prírode. Začíname v sobotu 13. júna od 9:30. Pracovať budeme pri dodržaní všetkých hygienických opatrení, ktoré si situácia vyžaduje. K dispozícii bude pitný režim, aj desiata."

Všetky informácie ohľadne tejto brigády či ďalších podujatí v Železníku občianske združenie postupne zverejňuje na svojej stránke https://pokladyslovenska.sk alebo prostredníctvom svojho facebook profilu https://www.facebook.com/pokladyslovenska/

Ladislav Bene

 

Čítať 1259 krát Naposledy zmenené sobota, 23 máj 2020 08:53

1 komentár

  • Odkaz na komentáre Čermák Peter nedeľa, 25 apríl 2021 12:19 Napísal(a) Čermák Peter

    Potešilo ma, že sa našli ľudia, ktorí plánujú zachovať časť banského areálu Železník. Narodil sa tam môj dedo Július Šramko aj moja mama. Babka pochádzala z Radkovskej Lehoty. Dedo začal pracovať v bani ako 13 ročný. Zaujímavé o ňom je to, že v 49 roku bol poslaný do školy ako dobrý robotník - predák. Potom robil riaditeľa baní v Banskej Štiavnici. Na základe dekrétu ministra baní a ťažkého priemyslu Reitmajera bol preložený ako, dnes by sme to nazvali krízovým manažérom, podnikový riaditeľ Severočeských rudných baní Teplice.
    Bývali v Dubí, podnik mal 8 závodov. Na základe prosieb babky sa na záver aktívnej činnosti nechal preložiť na Východné Slovensko do okresu Košice okolie ako závodný riaditeľ rudných baní Poproč. Po ukončení ťažby v roku 1965 sa stal ešte na dobu viac ako jedného roku, riaditeľom prevádzky Invalidného družstva Poproč. Do penzii odišiel v roku 1965. Z jeho osobných vecí sa veľa nezachovalo. Tablo a personálny rozkaz som odniesol
    pánovi Labudovi do Banskej Štiavnice. O jeho živote píšem trilógiu. Peter Čermák

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!