piatok, 15 júl 2022 11:33

Do Drienčan na podujatie Dedina ožíva po sedemnástykrát Doporučený

Napísal(a) S. Zvarová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Gemersko-malohontské osvetové stredisko – kultúrna inštitúcia Banskobystrického samosprávneho kraja, Obec Drienčany, OZ Valgata Drienčany, ECAV Drienčany Vás po 17. krát pozývajú do Drienčan na podujatie Dedina ožíva. Po dvojročnej prestávke sa tešíme na stretnutie s Vami pri rozprávkach, gastronomických špecialitách a folklórnych tradíciách.
Otvorenie podujatia bude od 9:30 na pódiu pri hasičskej zbrojnici, kde spolu so starostom obce Vás privítajú bubeník Martin Pliešovský, fujarista Dušan Ceber z FS Rimavan z Rimavskej Soboty, heligonkári z FS Vepor z Klenovca a zavíta aj kráľ s kráľovnou. Vyberú sa v sprievode k remeselnému jarmoku, na ktorom Vás pozdravia na chodúľoch Jano a Ďuro. V múzeu slovenskej rozprávky na Pamätnej fare Pavla Emanuela Dobšinského Vás zavedieme do Labyrintu Dobšinského rozprávok na výstave rozprávkových párt, výstave obrazov a prezentácie kalendára Mušiek Ivany Jackuliakovej a Petry Rapčanovej. Na vernisáži si vypočujete uspávanky. Prezentáciu si budete môcť pozrieť počas celého dňa.

2022 07 23 novy Plagát Dedina ožíva 2022 (2)Na dvore Pamätnej fary si najmenší budú môcť od 10:30 pozrieť rozprávku v podaní Divadla z hojdačky TdPaslík. Ďalšiu rozprávku pod názvom Kedy stromy spievajú uvedú od 15:00. Na hlavnej scéne od 10:30 uvedieme program pod názvom Na dedine dobre, v ktorom sa predstavia ľudoví rozprávači Mária Kropáčová a Juraj Matiaš z Folklórnej skupiny Bažalička z Plachtiniec – Príbeliec, Folklórna skupina Bystränky z Rožňavského Bystrého a Folklórna skupina Lieščina z Rimavskej Soboty. Od 13:30 sa na tejto scéne predstavia s programom Medzi dvoma vŕšky Folklórny súbor Vepor z Klenovca, Martina Ťasková Kanošová s manželom Viktorom Ťaskom a ĽH FS Vranovčan z Vranova nad Topľou, ako aj ľudoví rozprávači Mária Kropáčová a Juraj Matiaš.

Počas celého dňa si môžu návštevníci pochutnať na dobrotách v kulinárskych dvoroch, podporiť remeselných majstrov na Jarmoku remesiel. Divadlo z rebriniaka má pripravené chodenie na chodúľoch. Pozorovanie slnka Vám umožní Gemersko – malohontská hvezdáreň z Rimavskej Soboty. Planétu ZEM Vám priblíži Krajská hvezdáreň a planetárium Žiar nad Hronom. Pozývame Vás aj na návštevu Rozprávkových slnečných hodín, Rozprávkového labyrintu, Krás Drienčanského krasu, Múzeum rozprávky. Pre detičky bude maľovanie na tvár, aquazorbing, remeselné tvorivé dielne, envirotvorivé hry a nebude chýbať ani ukážka vyrezávania sôch. Účastníci dvorov budú súťažiť o najrozprávkovejší dvor. Pre malé princezné máme pripravenú súťaž o najkrajšiu princeznú a tak, kto má záujem, zaregistrujte sa do 11:00 pri pódiu v stánku Gemersko -malohontského osvetového strediska. Vyhodnotenie bude o 13:00 na hlavnom pódiu.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Banskobystrický samosprávny kraj!

Tešíme sa na Vás v Drienčanoch.

Dramaturgička podujatia Stanislava Zvarová,
odborná pracovníčka GMOS v Rimavskej Sobote

Čítať 612 krát Naposledy zmenené piatok, 22 júl 2022 12:41

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!