×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/hrusov
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/hrusov
utorok, 15 október 2013 10:41

Najkvalitnejšie víno v Slovenskom krase má starosta z Hrušova Gabriel Parti

Napísal(a) Nový čas
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

O našich ľuďoch sa veľa vie, ale často nám unikajú zaujímavé informácie, ktoré ešte viac zvýrazňujú ich úspešné pracovné výsledky. Takou je aj informácia, ktorá sa nedávno objavila v Novom čase o pánovi Gabrielovi Partimu z Hrušova, pestovateľovi hrozna zo známej to vinohradníckej obce vo východnej časti okresu Rožňava. Keďže článok nám poskytuje zaujímavé konštatovania, uverejňujem ho v plnom znení: „Mám kvalitné hrozno a chutné víno,“ teší sa Gabriel Parti, ktorý je pyšný na svoju vinicu pod horským priesmykom Soroška. Pod Soroškou pestuje vinič, z ktorého dorobí lahodný mok so 14-percentným obsahom alkoholu. A vyhráva s ním súťaže. Starosta je pritom vinohradník-samouk. Gabriel Parti je na ovocie svojej práce naozaj hrdý. „Na takmer pol hektári mám 650 koreňov viniča, a keďže pestujem viac druhov, vyrábam bielu zmesku. Prevyšuje v nej rizling,“ povedal starosta-vinohradník.

Na južných svahoch horského priechodu Soroška pestuje vinič šiesty rok. „Prečítal som múdre knihy a zúčastňujem sa aj súťaží.Na pravidelnej ochutnávke v Jablonove n/Turňou,

ktorý patrí medzi centrá Turnianskej vínnej cesty, som uspel so svojím vínom. Získalo najviac bodov, pričom rozhodovali nezávislí degustátori z vinárskych závodov,“ skromne poznamenal Parti. Špeciálnu receptúru na vlastnú kvalitu síce nechcel prezradiť, ale dôležitá je vraj príprava sudov, na ktorú si pri čistení veľmi potrpí.

„Moje víno je z vápenatej pôdy pod Soroškou polosuché. Trocha sladšie i kyslejšie, no nemusím dodávať veľa cukru. Vlani totiž bola dobrá sezóna a tohto roku očakávam podobne úspešnú. Konzumentov však vopred upozorňujem, že toto víno je veľmi silné. Odporúčam skôr strek, lebo väčšie množstvo môže narobiť problémy aj s chôdzou. Treba ho piť triezvo a nie nalačno. Vhodné je na stôl po práci a na vytrávenie,“ dodal Gabriel Parti.

(Zdroj: Nový čas, foto: Zdene Kovář)

 

 

Čítať 6229 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:30

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!