×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/hrusov/majovedni
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/hrusov/majovedni
nedeľa, 07 marec 2010 22:19

V Hrušove zachránili chátrajúcu kaplnku sv. Anny aj vďaka Nadácie VÚB

Napísal(a) Ondrej Doboš
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
hrkaplnka1aViac ako 35 rokov chátrala kaplnka sv. Anny v Hrušove v okrese Rožňava, ktorá tu stojí od 16. storočia. Kedysi to bolo vyhľadávané pútnické miesto, no nezáujem kompetentných a zub času sa podpísali pod jej zhoršený stav. Obec sa preto rozhodla zasiahnuť a podarilo sa jej získať prostriedky od Nadácie VÚB.
Prostredníctvom programu Poklady môjho srdca získala Obec Hrušov na záchranu kaplnky sv. Anny 6 600 eur. "Z týchto prostriedkov sa nám podarilo opraviť strechu, ktorá bola najviac poškodená," povedala Katarína Zsebíková z Obecného úradu v Hrušove. Hoci kaplnka patrí rímskokatolíckej cirkvi, miestny dekan povolil, aby sa o túto vzácnu národnú kultúrnu pamiatku postarali miestni ľudia.
Stav kaplnky a jej okolie boli v katastrofálnom stave, prístupová cesta bola zatarasená náletovými drevinami a zarastená trávou a samotná kaplnka už dávno nepripomínala obľúbené a v minulosti vyhľadávané pútnické miesto. "Mnohí pamätníci si už ani nevedeli spomenúť na cestu ku kaplnke a boli veľmi dojatí a milo prekvapení, čo sa podarilo obci Hrušov. Vyčistili sme prístupové cesty od dediny, ale aj od lesa, lebo pútnici tu chodili z okolitých obcí cez les a upravili sme priestranstvo po rekonštrukcii v okolí kaplnky", opisuje práce K. Zsebíková.
Toto miesto bolo zaradené aj do turistického náučného chodníka. Koncom leta minulého roka sa pri zrekonštruovanej kaplnke konala odpustová slávnosť, na ktorú prišlo viac ako 150 veriacich a návštevníkov Hrušova. Atmosféra slávnosti bola veľmi povznášajúca a ako povedala Katarína Zsebíková, "asi tu pôsobí genius loci a možno vďaka výnimočnosti tohto miesta tu bola kaplnka postavená".

V tomto roku Nadácia VÚB rozdelí 100 000 eur na záchranu kultúrneho a prírodného dedičstva. O granty sa už teraz môžu uchádzať mimovládne organizácie alebo samospráva. Informácie o možnosti získať prostriedky na záchranu pokladu vo vašom regióne sú zverejnené na http://www.nadaciavub.sk. Žiadosť o grant treba zaslať do 31. marca.

Zdroj: SITA
Fotografia: manželia Drahošovci

POZNÁMKA: Genius loci: v starovekom Ríme ochranný duch domu alebo miesta; duch vládnuci na určitom mieste; duch, atmosféra, kolorit určitého miesta

Čítať 4805 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:57

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!