×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/zdychava/cintorin
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/zdychava
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/zdychava/cintorin
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/zdychava
streda, 09 február 2011 17:52

Počúvol ženu a presvedčil sa, že z cintorína neradno nič odnášať Doporučený

Napísal(a) Alžbeta Zatrochová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Rímsko katolícky kostol v Muránskej Zdychave. Foto: A. ZatrochováV Muránskej Zdychave stojí už vyše 20 rokov nový kostol. Aj vyše dvadsať percent financií na jeho stavbu pochádza z tejto dediny. Stojí na mieste bývalej školy. Ešte predtým tam bol prvý cintorín.
M. G. spomína, že keď sa bagrovali základy na kostol, boli dosť hlboké, narazili na kosti a zvyšky truhiel: kovania a podobne. Preniesli ich na iné miesto, na druhý koniec dediny, kde bola priehlbina. Tam všetko zasypali.
V noci chodili miestni pásť dobytok. Vedľa je lúka, kde pásli takto v jednu mesačnú noc. Zbadali, že niekto sa z ničoho nič objavil pár metrov od nich. Statky sa plašili už dávnejšie. Neznámy, ako keby v čiernej huni, prešiel k lávke a ako sa zjavil, tak aj zmizol.

Radšej odišli bez pasenia hore k stodole.
Jeden si spomenul, že ho pri tom bagrovaní zlákalo zachované kovanie. Vzal si ho domov. Večer sa zakryl  dekou, lebo ho akosi chladilo. No a tá deka sa začala dajako sama od seba hrčiť, odhŕňať smerom k nemu. Druhú noc to isté. Veru zasa nespal. Počúvol ženu a kovanie odniesol a zakopal k ostatným pozostatkom. Presvedčil sa, že z cintorína neradno nič odnášať.

Mrazivý deň

Nie v Tatrách, Rakúsku a podobne, ale u nás na Gemeri. To je deň, keď človeka nič neudrží doma. Zbalí fotoaparát, dačo pre psov aj osoby, 66 centov krát 2 euro na autobus. V autobuse mi pani G., čo majú hore na zdychavských lazoch kravy a denne tam chodia, oznámila, že už sa dá hore vyjsť.
Ako to potom bolo? Za dedinou, za ihriskom, blízko je to druhé pohrebisko, bolo zďaleka vidieť stúpať dym. Boli to verejnoprospešáci. Zle im horeli čačiny po výrube. Riskla som to na ten Štefkov diel, a že potom na Uhliská, kde som chcela fotiť.
Pod snehovým popraškom sa na skalách šmýkalo. Keď som si to spočítala, do polnoci by som prišla ta a späť. Ešte, že nikto nevidel moju cestu späť. Ponižujúce, a to ešte s dvomi palicami. A tak nie o polnoci, ale po dlhej hodine som bola znova pri vatre. Už tam boli šiesti: tri ženy, traja muži a ja siedma.
Pofotila som ich. Jedna má tam oheň pri nohách (trochu vyššie). Všetko už pojedli, popili, blížila sa 15. hodina, čas domov. Od rána bolo na tejto zime dosť. Viacej ako -50 C v priemere nebolo. Po ceste sa šmýkali nákladiaky s guľatinou. Dosť čulo za dedinou v taký premrazený deň. Pochválila som šikovných mládencov, ktorí so žeriavom nakladali guľatinu. Pofotila.
Domov som došla trotálne spokojná, že nedošlo k úrazu, že som neprimrzla, že je doma teplo, že nemusím chodiť na verejnoprospešné práce, že som si v scenári pred narodením nezvolila život medzi Evenkami, kde je aspoň -400 C.

Psia fotografia

Na laze Stodôlka asi vlci, alebo medveď, zlikvidovali jednu suku a jedného psa. Zostali dva psi a dve šteniatka. Jeden pes im robí náhradnú matku, okrem kojenia. Malé sa túlia k nemu a možno oni viac zohrievajú jeho ako on ich. Je dosť starý.

Text a foto: Alžbeta Zatrochová

{gallery}obsah/zdychava/cintorin{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 5737 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:36

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!