piatok, 13 jún 2014 09:36

Pred dverami čaká 36. ročník Gemersko – malohontských folklórnych slávností – KLENOVSKÁ RONTOUKA – 27. – 29. jún 2014

Napísal(a) Mgr. Stanislava Zvarová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Rontouka 2014-page-001aObec Klenovec v dňoch 27. - 29. júna 2014 bude po 36. krát miestom realizácie Gemersko – malohontských folklórnych slávností pod názvom Klenovská Rontouka. Organizátori podujatia Obec Klenovec, Gemersko – malohontské osvetové stredisko a Občianske združenie RODON Vás pozývajú na jedinečnú atmosféru našej ľudovej kultúry. 
Scenériu podujatia budú dotvárať tradičné dvory remesiel, hudby, spevu a tanca, v tomto roku zamerané na predsvadobné, svadobné zvyky – príprava a ochutnávka svadobných jedál, koláčov, príprava svadobných ozdôb, výbava pre nevestu... V našich dvoroch sa budú prezentovať FS Vepor z Klenovca v Klenovskom dvore, Detský dvor bude ponúkať špeciality obce Revúčka, remeselné zručnosti lektorov z Gemersko – malohontského osvetového strediska z Rimavskej Soboty a dopĺňať ho budú mladí folkloristi z Detského folklórneho súboru Lykovček z Revúcej. Z Hontu k nám príde prezentovať svoje špeciality, históriu a zvyky obec Hrušov, z Novohradu FS Jánošík a Dom Matice Slovenskej z Lučenca. Súkromná stredná škola z Rimavskej Soboty bude svoje špeciality ponúkať pod názvom U rozbitého taniera a Hanušovci Vás budú očakávať v dvore

U svokry Hanky. Pre milovníkov zvierat bude aj v tomto roku pripravená výstava na dvore Základnej špeciálnej školy, vo Dvore starých mám nebudú chýbať tradičné dobroty... 

V piatok aj v sobotu Vám svoje umenie budú prezentovať na jarmoku remesiel majstri remeselnej výroby, ktorí sa radi s Vami podelia o svoje skúsenosti aj ukážkami ich majstrovstva. 
26. júna 2014 návštevníci podujatia môžu spoznať život a dielo Márie Bancíkovej z Klenovca, zaslúžilej umelkyni, herečky Slovenského národného divadla na výstave, ktorú pripravil Divadelný ústav z Bratislavy v Kultúrnom dome v Klenovci. Ďalšia výstava je zameraná na svadobné fotografie z územia Gemera – Malohontu do roku 1945, do ktorej prispeli občania nášho regiónu, za čo im ďakujeme. 
Úvod programu Klenovskej Rontouky bude patriť scéne na námestí pred obecným úradom, kde sa budú prezentovať majstri remeselnej výroby ako aj ponuka jednotlivých dvorov. Námestie roztancujú najmladší účastníci slávností a to detské folklórne súbory: Lieskovček a Hájik z Rimavskej Soboty, Lykovček z Revúcej, Zornička zo Zvolena, Mladosť a Zornička z Klenovca.
Od 19-tej hodiny bude v kultúrnom dome uvedený komorný program Roztratené zrnká, ktoré v tomto roku budú prezentovať históriu, ľudí, ale i súčasnosť mestečka Jelšavy a obcí Šivetice a Gemerský Milhosť. O 20-tej hodine budú slávnosti oficiálne otvorené starostkou obce, ktorá zároveň udelí ocenenia občanom a subjektom v obci Klenovec.
Od 20:35 bude nasledovať spomienka na Mirka Barana – gemerského speváka a Pavla Bútora – choreografa, folkloristu. Večerný program bude ďalej patriť folklórnym súborom Karpaty z Bratislavy a Partizán zo Slovenskej Ľupče. 
Sobotňajší deň bude opäť patriť Jarmoku remesiel, dvorom a prehliadke heligonkárov pod názvom Klenovská heligónka. Milovníci ľudového umenia sa budú môcť naučiť ľudové tance v tanečnej dielni Andrea Sýkoru a ľudové piesne v Škole spevu s Gabikou Szabovou. 
Pre milovníkov súťaží aj v tomto roku pripravuje Jarka Lajgútová zaujímavé súťaže O starostkin dukát. 
Scénické programy v sobotu budú otvárať hostia z Novohradu a Podpoľania – FS Jánošík z Fiľakova a ĽH Ďatelinka z Detvy. Mladí primáši, účastníci týždňovej tvorivej dielne pod názvom Primášikovia, nám predstavia svoje umenie v sobotu popoludní. Scénický program pod názvom Kde sa mladý s mladou zišou, bude prezentovať príležitosti stretávania sa mládeže v minulosti, kde si mohli vyhliadnuť svoju vyvolenú. V tomto programe sa predstavia folklórne súbory: Vepor z Klenovca, Háj a Rimavan z Rimavskej Soboty, Haviar z Rožňavy, FSk z Hrušova, MSS Húžva pri FS Sinec z Hnúšte, Speváckej skupine Z pod Kohúta... . Ďalší program bude patriť Folklórnym súborom Karpaty z Bratislavy a Očovan z Očovej. Predvečer bude patriť predsvadobným a svadobným zvykom, tancom, piesňam. V tomto programe sa predstavia FS Háj a Rimavan z Rimavskej Soboty, Sinec z Hnúšte, Haviar z Rožňavy, Karpaty z Bratislavy, spevácka skupina Z pod Kohúta, FSk z Hrušova, Fsk Lehoťanka z Čiernej Lehoty, ....Záver sobotňajšieho večera bude patriť tanečnému divadlu pod názvom Čiernobiely svet v podaní Folklórneho súboru Vranovčan z Vranova nad Topľou. Záverečný program slávností bude v nedeľu v kostole ECAV pod názvom ZVON. V tomto programe sa predstavia spevácke skupiny FS Háj z Rimavskej Soboty, mužská spevácka skupina z Nemeckej, folklórna skupina z Pliešoviec a sólista spevák Juraj Matias z Plachtiniec. 
Podujatie sa organizuje s príspevkom Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, Obce
Klenovec, Nadačného fondu Slovenskej sporiteľne v Nadácii Pontis, Miestnej akčnej skupiny MALOHONT, Nadácie Matice slovenskej a BBSK. 
Veríme, že Vás naša programová ponuka zaujala a prídete si vychutnať jedinečnú atmosféru pokladov našej tradičnej kultúry.
Mgr. Stanislava Zvarová,
dramaturgička a riaditeľka slávností

 

Čítať 3641 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:39

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!