×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/folklor/jm
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/folklor/jm
streda, 06 október 2010 11:01

Tešíme sa z úspechu Jaroslavy Mihálikovej z Ochtinej v súťaži mladých interpretov o Cenu Janky Guzovej Doporučený

Napísal(a) Marta Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Mladá interprétka ľudových piesní z horného Gemera Jaroslava Miháliková z Ochtinej. Foto: domáci archívOpäť sa na nedávnej súťaži interpretov ľudových piesní potvrdilo, že Gemer má nejedného talentovaného speváka ľudových piesní, ktorí udržujú a propagujú jeho piesňové  i hudobné bohatstvo. Takou je aj mladá študentka masmediálnych štúdií na Filozofickej fakulte Prešovskej univerzity v Prešove Jaroslava Miháliková z Ochtinej, ktorá sa už od detstva venuje ľudovému spevu, účinkovala na nejednom podujatí a folklórnom vystúpení, je účastníčkou i sólistkou na rôznych folklórnych festivaloch (napr. Rok na Gemeri), je laureátkou hudobného folklóru okresu Rožňava v súťaži Hlase moj, hlase moj 2009 a na krajskej súťaži sa umiestnila v zlatom pásme. Svojím hlasom však očarila aj na Festivale

populárnej piesne Zlatý gaštan 2008 vo Vranove nad Topľou, kde získala ocenenie Cena diváka. Jej hlas mohli počuť aj poslucháči Rádia Regina, kde pre reláciu Zahrajte mi túto robila ankety a každý druhý piatok aj texty do relácie. Jej zvučný hlas za doprovodu podmanivej hudby jasne dokazuje, že o osudy a budúcnosť ľudovej piesne netreba mať obavy.
Posledný veľký úspech zaznamenala na siedmom ročníku celoštátnej súťaže mladých interpretov o Cenu Janky Guzovej, ktorej hlavným organizátorom je Spolok hudobného folklóru a Slovenský rozhlas. Finálový koncert tejto súťaže sa konal v Malom koncertnom štúdiu SRo v Bratislave 30. septembra 2010 v réžii významného slovenského etnomuzikológa Ondreja Dema, kde mladých interpretov ľudových piesní sprevádzal Orchester ľudových nástrojov Slovenského rozhlasu (OĽuN SRo) pod vedením Miroslava Dudíka a Terchovská muzika Miloša Bobáňa. Hovoreným slovom prehliadku sprevádzala známa redaktorka a osvedčená moderátorka folklórnych programov Adriana Domanská.
Porota, zložená z ozajstných odborníkov z oblasti nášho hudobného folklóru, akými sú Ondrej Demo, Hana Kyseľová, Darina Laščiaková, Angela Vargicová a Marián Veselský to ako vždy nemala ľahké. Každý prednes bol niečím výnimočný, špecifický, osobitý a pôsobivý. Napokon porota rozhodla takto: Víťazkou sa stala Lenka Dubníčková z Malaciek, ktorá spievala nádherné svadobné obradné piesne zo Záhoria v úprave Ondreja Dema za hudobného sprievodu OĽuN SRo. Druhé miesto za precítený prednes svadobných piesní z Gemera v úprave Milana Rendoša a za hudobného sprievodu OĽuN SRo získala Jaroslava Miháliková z Ochtinej. Na treťom mieste sa umiestnila Lenka Barčáková z Dolnej Tižiny za interpretáciu Piesní z Terchovej v úprave Miloša Bobáňa, ktorú sprevádzala Terchovská muzika Miloša Bobáňa. Speváčky, ktoré sa umiestnili na druhom a treťom mieste sú nominované do ďalšieho ročníka tejto súťaže, ktorý bude v roku 2012.
Na záver odzneli v spoločnom speve všetkých súťažiacich piesne z repertoáru Janky Guzovej Šaľena ja bula, Oddam še, neoddam v sprievode OĽuN SRo pod vedením Miroslava Dudíka.
O svojich pocitoch a dojmoch zo súťaže sa Jarka Miháliková vyznala takto: “To, že Slovenský rozhlas Košice nominoval do súťaže o Cenu Janky Guzovej práve mňa, bolo pre mňa veľkou poctou. Teší ma, že som mohla naše krásne gemerské piesne zaspievať aj na západnom Slovensku, a to pred takými významnými osobnosťami slovenského folklóru, aké sedeli v porote, najmä pred Darinkou Laščiakovou, ktorá je mojím veľkým vzorom. Bola pre mňa veľká česť spievať na jednom pódiu s Lenkou Dubníčkovou (vedúcou speváckej zložky umeleckého súboru Lúčnica) - víťazkou tejto súťaže, a to, že som sa umiestnila hneď za ňou bolo pre mňa príjemným prekvapením, na ktoré budem ešte dlho spomínať.”
Tešíme sa s Jarkou Mihálikovou aj my a srdečne jej k tomuto úspechu gratulujeme.
Cenu Janky Guzovej odovzdala jej dcéra pani Želmíra Becková, ktorá pravidelne prichádza na toto podujatie z USA, kde žije a pracuje už vyše 40 rokov, aby sa zhostila tejto úlohy a ocenila interpretov, ale súčasne aj prácu svojej matky. Veď napokon bola to ona, ktorá iniciovala vznik tejto súťaže, aby sa tak naplnilo posolstvo a myšlienkový odkaz Janky Guzovej, vynikajúcej  speváčky najmä východoslovenských ľudových piesní, ktorá pred rokmi rozospievala celé  Slovensko.

Janka Guzová (4.4.1917 Žakarovce, okr. Spišská Nová Ves -  20.2.1993 New York) bola interpretka ľudových piesní, redaktorka v Slovenskom rozhlase, dramaturgička, autorka rozhlasových relácií o ľudovej hudbe, zberateľka pokladov piesňovej kultúry z rodného Spiša, susedného Šariša či Zemplína. Zapísala okolo 900 ľudových piesní, mnohé z nich sama naspievala a so spoluautormi ich asi 150 vydala v spevníkoch Spevy nášho ľudu a Janka Guzová spieva.  Na gramoplatne pre Supraphon nahrala okolo 100 a na koncertoch odspievala tisícky piesní. Počas aktívnej umeleckej práce na Slovensku absolvovala okolo 1600 koncertov. 27 rokov aktívne pôsobila v kultúre na Slovensku (1942-1969), zvyšné roky života prežila v emigrácii, čiastočne izolovaná od možnosti ďalej spievať, ale i tu zaznamenávala spevácke úspechy najmä u krajanov, viedla dievčenskú skupinu ľudového súboru Limbora, Kanadská Slovenská liga jej v roku 1986 udelila Cenu slovenského srdca a pri príležitosti jej životného jubilea a 50. výročia jej prvého profesionálneho vystúpenia pripravili v roku 1992 v Toronte veľkolepú oslavu, na ktorej bola ocenená pamätnými plaketami a medailami Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, Matice slovenskej a iných organizácií. V roku 1997 vyšla vo Vydavateľstve Matice slovenskej kniha jej vlastných spomienok Piesňou otvárala srdcia. Na počesť tejto výnimočnej speváčky sa na Slovensku koná súťaž mladých interpretov ľudovej piesne o Cenu Janky Guzovej a v jej rodných Žakarovciach folklórny festival Dni Janky Guzovej. Jej odkaz a jej želanie šíriť krásu a hodnoty slovenskej ľudovej piesne sa plní.
Marta Mikitová
Foto: archív JM

{gallery}kultura/folklor/jm{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 8645 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:52

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!