utorok, 23 júl 2019 23:12

Revúcki odbojári za poznaním krutej minulosti navštívili Lidice a Terezín v Čechách Doporučený

Napísal(a) JUDr. Ján Kochan
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V dňoch 17. a 18. júla 2019 usporiadala ZO SZPB gen. Viesta v Revúcej zájazd do Lidíc a Terezína v Českej republike, kde sme si položením vencov uctili pamiatku obetí holokaustu z 2. svetovej vojny. Na cestu sme sa vydali krátko po polnoci, lebo pred nami bola dlhá cesta. Prvú dlhšiu zastávku sme si urobili v družobnom meste Litovel. Tu sme sa zúčastnili prehliadky známeho pivovaru LITOVEL. Naša cesta pokračovala do Kladna, kde sme sa ubytovali v rovnomennom hoteli Kladno. Zatiaľ čo väčšina odpočívala, štvorica z nás sa vybrala do Prahy. Cieľom našej cesty bola návšteva Pravoslávneho katedrálneho chrámu sv. Cyrila a Metoda, kde po prezradení po ťažkom boji bola zlikvidovaná skupina československých parašutistov v službách britskej armády, ktorí vykonali atentát na Reinharda Heydricha, zastupujúceho ríšskeho protektora protektorátu Čechy a Morava. Na priečelí kostola sú stále vyložené fotografie Jana Kubiša a Jozefa Gabčíka, obložené kvetmi, a stopy po streľbe.

ra lidice IMG 0462 1

Ráno sme pokračovali ďalej do Lidíc, dedinky, ktorú na priamy rozkaz Hitlera 10. júna 1942 nemeckí okupanti zrovnali so zemou. Deň predtým gestapo mužov na mieste popravilo a ženy a deti odvliekli do koncentračných táborov. V ružovom sade pri pamätníku sme položili veniec, čím sme si uctili pamiatku obetí.

Pokračovali sme ďalej do Terezína. Neskorobarokovú pevnosť založil Jozef II. na obranu Čiech zo severozápadu. Budovali ju od roku 1780. Vojensky sa však nikdy neuplatnila. Najsmutnejšie sa pevnosť zapísala v čase nacistickej okupácie, keď sa premenila na židovské geto, v ktorom zomrelo 35 000 väzňov. V malej pevnosti bol zriadený koncentračný tábor, ktorým prešlo vyše 90 tisíc väzňov. Na národnom cintoríne je pochovaných 29 172 obetí. Malá pevnosť a Národný cintorín boli v roku 1962 vyhlásené za Národnú kultúrnu pamiatku, známu na celom svete. Aj na Národnom cintoríne sme položili veniec k pamätníku holokaustu.

Aj keď zájazd bol náročný, vo všetkých nás zanechal hlboký dojem a predstavu, čoho bol schopný nemecký nacizmus. Všetci účastníci vyslovujú vďaku sponzorom, ktorí podporili našu akciu a výboru ZO SZPB gen. Viesta Revúca za zorganizovanie tohto podujatia.

Uvedené podujatie sa realizovalo s finančnou podporou Mesta Revúca, za čo ďakujeme.
JUDr. Ján Kochan

 

Čítať 1780 krát Naposledy zmenené streda, 24 júl 2019 15:04

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!