nedeľa, 08 december 2019 23:29

Predvianočná kapustnica v dlholúckej škole Doporučený

Napísal(a) Monika Podolinská
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Už si ani nepamätám, kedy sa naša Predvianočná kapustnica konala prvýkrát. S malými obmenami má už slušnú tradíciu. A pritom vôbec nejde len o samotnú kapustnicu. Oveľa dôležitejšie sú sprievodné aktivity, naši hostia a, samozrejme, všetky naše deti.
Termín tohtoročnej akcie bol známy už niekoľko týždňov vopred – 6. december 2019. Od prvej vyučovacej hodiny začala po celej škole rozvoniavať kapustnica. Túto časť zastrešovali naši prváci. Sú to veľmi spoľahliví kuchári, veď už majú za sebou niekoľko vynikajúcich jedál. Nasledovala výroba domácich klobás. Štyri súťažné tímy mali pred sebou neľahkú úlohu – rozmiešať pomleté mäso, pripraviť pochutiny podľa tradičného a rokmi odskúšaného receptu,

opäť premiešať, pripraviť bravčové črevá a následne do nich natlačiť mäsovú zmes. Priebežne však prebiehali aj ďalšie dopoludňajšie aktivity. Súťaž o najkrajšiu vianočnú ikebanu a výroba vianočných ozdôb bola v réžii triednych učiteliek. Každá trieda však do súťaže mohla prihlásiť len jednu ikebanu. O tom, ktorá to bude, rozhodovali samotní žiaci.

Po obede sviatočný deň pokračoval ďalšími aktivitami. S pečením vianočného pečiva nám pomáhali naši prví hostia z Kancelárie verejného ochrancu práv pán Marián Török a jeho kolegyňa Júlia Šebová. Všetci zamestnanci kancelárie sa svojím príspevkom do zbierky postarali o to, aby našim deťom aj ich najbližším v tomto nepriaznivom období nič nechýbalo. Oblečenie aj obuv, ruksaky, hračky, knihy, to všetko ako prejav spolupatričnosti.

V každej triede sa vyrábali rôzne netradičné ozdoby. Fantázii sa medze nekládli a každý žiak si tak mohol vyskúšať rôzne techniky či materiály. Ďalšou našou vzácnou hostkou bola Monika Haláková. Pre najstaršie dievčatá si pripravila workshop o starostlivosti o pleť, no ukázala im aj základy veľmi jemného líčenia. Posledným vzácnym hosťom s ešte vzácnejším nákladom bol Pavol Lacko z OZ Tichá voda. Asistoval pri výrobe farebných a voňavých mydielok, pomáhal so záverečným upratovaním a priviezol nám more sladkostí od našej kamarátky Moniky Smolovej.

Toto podujatie má však aj ďalší rozmer. Ako som už spomínala, vždy sú jeho súčasťou hlavne ľudia. Od tých najmenších žiakov až po vysoko vážených ľudí, ktorí vo svojom odbore veľa znamenajú. No počas tohto dňa to nikto nerieši. Doktor filozofie vykrajoval medovníky, absolvent politických vied už pozná každý kút našej školy a pozná deti po mene, skvelá fotografka a odborníčka na krásu nanajvýš profesionálne líčila ženu z osady, môj manžel pomáhal deťom vyrábať klobásy. Pani učiteľky v škole ostali aj po skončení pracovnej doby a deti pochopili, že to všetko kvôli nim. Pretože práve hlavne ony potrebujú nadobudnúť pocit istoty, že títo ľudia sú tu pre nich, Že sú to ľudia, ktorí sa k nim vracajú a ktorým na nich záleží.

Monika Podolinská

 

Čítať 1224 krát Naposledy zmenené pondelok, 09 december 2019 10:28

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!