utorok, 10 máj 2011 11:51

Chvíle prežité so starkým sú pre mňa vzácne Doporučený

Napísal(a) Róbert Bernáth
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Žiaci ZŠsMŠ v Jelšave sa zapojili do súťaže „Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko“. Do školského kola sa zapojilo 99 žiakov, štyri najlepšie výtvory boli odoslané do súťaže. Práce postupne uverejnili aj v mesačníku Jelšavan - tentoraz už poslednú, štvrtú.
Spoločné chvíle so starkým
V jeden júlový deň som sa rozhodol, že pôjdem k starým rodičom. Ešte som len vchádzal do dvora a babka kričala, že ma už čaká s obedom. So starkým sme sa naobedovali a oddýchli si. Po obede sme sa pustili do práce v jeho stolárskej dielni. Pri práci sme sa veľa rozprávali. Viete o čom? Starký mi hovoril o svojom detstve i o tom,

ako sa vtedy žilo na Slovensku.  Dozvedel som sa, že to obdobie bolo ťažké, lebo sa práve končila druhá svetová vojna. Krajinu veľmi poznačila. Život bol skromný a ťažký. Zaujalo ma starkého rozprávanie o jeho rodnej obci. Bol som tam už s rodičmi. Otec mi vtedy ukázal i domček, v ktorom sa narodil a žil môj starý otec. Teraz je z neho utešená chalupa. V obci Bôrka je veľa chalupárov. Čistý vzduch a pokoj, to je to, čo ich láka. Táto malá dedinka má prekrásnu okolitú prírodu, totižto susedí so Zádielskou dolinou. Starký mi povedal: „Vieš, Robko, práve týmto horám vďačím za to, že som si obľúbil prácu s drevom.“ A naozaj, môj starký celý život pracuje s drevom a vyrába neuveriteľne krásne a užitočné veci.
„Robko, budúcu nedeľu je v mojej obci púť, keď chceš, pôjdeme sa tam pozrieť.“ Nadšene som súhlasil. Skrsla vo mne myšlienka, že starkého prehovorím aj na zaujímavú túru a uvidím tajuplnú jaskynku s kaplnkou.
Chvíle prežité so starkým sú pre mňa veľmi vzácne. Či sme uňho v dielni, alebo v jeho rodisku – Bôrke, vždy si ukladám jeho slová hlboko do pamäti. A spolu spriadame ďalšie a ďalšie dobrodružstvá.
Róbert Bernáth






















{jcomments on}

Čítať 2283 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:11

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!